Читај ми!

Ваздух у више градова Србије јутрос јако загађен, падала пустињска киша

Ваздух у Београду јутрос је био јако загађен, показују подаци сајта "Беоеко". На листи најзагађенијих светских градова сајта "AirVisual", Београд је у 11.20 био на четвртом месту. Ваздух на Новом Београду био је окарактерисан као "опасан". У појединим деловима Европе, па и Србије, јутрос је пала прљава или обојена киша, обогађена песком који је стигао из Сахаре.

Београд је, уз руски Краснојарск, Делхи, Мумбај, Скопље и Вроцлав, током јутра био на листи десет најзагађенијих градова на свету.

Суспендованих честица ПМ 2,5 је, према подацима сајта AirVisual у 10 сати у главном граду Србије било 14,3 пута више него што је дозвољено.

Према истим подацима, на Новом Београду је било присутно чак 19,3 пута више ПМ 2,5 честица него што је прихватљиво, па је ваздух окарактерисан као "опасан".

Повишене концентрације загађујућих честица забележили су и уређаји Агенције за заштиту животне средине.

Истовремено, сајт Беоеко је квалитет ваздуха у главном граду оценио као "јако загађен" и то на скоро свим мерним станицама у престоници.

Када је ваздух "јако загађен" озбиљне здравствене тегобе се могу очекивати и код здравих особа и у осетљивим групама популације, наведено је на сајту. Осетљиве групе су стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Препорука је да се избегавају све физичке активности у спољашњој средини, да се скратити боравак на отвореном и преусмери обављање уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Такође, сајт AirVisual је ваздух у Ваљеву јутрос окарактерисао као "веома нездрав", а у Новом Пазару, Врању, Чачку, Нишу, Параћину, Земуну и Лазаревцу као "нездрав".

Падала и пустињска киша

На поједине делове Европе, укључујући и Србију, јутрос је пала прљава или обојена киша "обогаћена" песком који је до Балканског полуострва стигао из Сахаре и Марока.

Песак из Сахаре до Србије стиже помоћу ветрова, облака и кише, али да би се то догодило, потребно је да се поклопи више фактора.

Обојене падавине се често не примете јер их углавном замени обична киша која спере остатке, али уколико је падао само кратак пљусак, на површини тла, аутомобила и других објеката остаје жути или црвени талог.

Стручњаци кажу да овакве кише, првенствено због хемијског састава песка, не би требало да остављају никакве негативне последице.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара