Читај ми!

Протест научника, траже "једнаке плате за једнак рад"

У Београду је одржан протест научника у организацији Синдиката запослених у научноистраживачкој делатности Србије, а са протеста је упућен захтев држави да им обезбеди "једнаке плате за једнак рад" и сигуран посао за све научнике и истраживаче.

Протест је почео око 12 часова на Тргу Николе Пашића, а затим су научници кренули у протестну шетњу до Владе Србије.

Испред зграде Владе Србије говорила је председница Синдиката запослених у научноистраживачкој делатности Ђурђица Јововић која је рекла да научници траже једнаке плате (како су раније истицали за једно радно место постоји шест различитих нивоа плата), да држава поштује закон и да они добију оно што им следује по Закону о раду, Закону о науци и истраживањима, Закону о запосленима у јавним службама и Закону о платама.

"Не тражимо ништа више, тражимо само коефицијенте, а ми знамо и које коефицијенте тражимо, не било које, него оне које смо договорили као Радна група испред Министарства просвете", рекла је Јововићева.

Додала је да је 10. маја 2021. Радна група Министарства просвете направила документ у којем су предложени коефицијенти по звањима за научна и истраживачка звања. Јововићева каже да су се ти коефицијенти односили на садашњу зараду, А1 категорије по свим звањима.

Указала је и да су захтеви Синдиката подржани са више од 2.000 потписа запослених у научноистраживачким организацијама, факултетима и иновационим центрима.

"Више од 2.000 академских грађана ове Србије дало је подршку захтевима Синдиката, дало подршку за достојанствен рад у науци, јер мислим да смо то заслужили. Показали смо колико знамо и умемо и уместо да се држава поноси тиме што има овакве научнике, извели су нас на улицу да тражимо наша основна законска права", рекла је Јововић.

Грађани окупљени испред Владе Србије узвикивали су "једнак рад, једнаке плате", а носили су и транспаренте на којима пише "За достојанствен рад у науци", "Против негативне селекције", "Једнаке плате за једнак рад", "Сигуран посао за научнике", "За бољи положај научних радника".

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи