Читај ми!

РТС ексклузивно у робот сали нове зграде Клиничког центра

Све време трајања епидемије нису престајали радови на објекту на који се чека годинама. Нова кула је готова, а сада трају радови и на старој кули Клиничког центра Србије. Због тога што никада није завршен, ту установу су многи називали Скадром на Бојани. Зграда Универзитетског клиничког центра Србије ће свечано бити отворена сутра. Београд, Србија и регион добијају здравствену установу са најсавременијим условима за лечење пацијената.

Здравствени систем Србије до сада није имао толико операционих сала у низу, у овој их има 34. У робот салу ускоро стиже робот "Да Винчи". Зграда има 86.000 квадрата.

Уговор са Европском инвестиционом банком о изградњи, Србија је потписала још 2006. године, а до 2012. је требало да имамо нову зграду КЦС-а. Ипак, није се зидало, из разноразних разлога.

Радови на новој кули почелу су у децембру 2018. године, на почетак радова чекало се годинама, а за то време Србија је променила три председника, и пет министара здравља.

Стара зграда КЦС-а је почела да се гради 70-тих година прошлог века, и никада није завршена.

Од 15 предвиђених спратова, користила су се два изнад земље и један под земљом. 

Нова зграда ће имати 12 спратова, сваки ће имати своју боју. Укупно 825 болничких кревета, 231 у јединицима интензивног лечења, 594 кревета у јединицама полуинтензивног лечења, и 47 кревета у дневним болницама те установе и чак 244 двокреветне собе.

Има и 34 операционе сале, три магнетне резонанце, шест скенера, 12 рендген кабинета, као и другу опрему.

Ургентни центар цео се сели у нову зграду.

За прву фазу издвојено је 69 милиона евра, за другу 43. То је из кредита ЕИБ, а држава је у опрему уложила још око 122 милиона евра.

До средине марта би требало да на лечење дођу и први пацијенти.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво