Читај ми!

Шта је са градовима у којима се не прати загађење ваздуха

У Србији има педесетак државних мерних станица за мониторинг квалитета ваздуха. Оне показују да је ваздух загађен у свим градовима где се мери. Мониторинг треба да се прошири са још 28 мерних станица у 18 градова, у шта Европска унија улаже више од три милиона евра.

Лесковац је један од градова који нема довољно података о загађењу ваздуха. Више од 5.500 Лесковчана потписало је петицију за увођење мерења концентрације суспендованих честица ПМ 10 и ПМ 2,5, угљен-моноксида и приземног озона, као и за благовремено објављивање резултата мерења.

"Оно што је ново то је да је град Лесковац увео индикативна мерења ПМ честица које ће се мерити током осам недеља у току читаве године. Оно чиме нисмо задовољни то је свакако недостатак аутоматске мерне станице која грађанима може у реалном времену заправо да покаже какав је квалитет ваздуха", каже Ана Пецарски из Удружења грађана "Тим 42".

Лесковац је пре две године, заједно са Новим Пазаром био приоритет да се успостави аутоматски мониторинг, истиче Миленко Јовановић, бивши начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине, који је предложио да се од донације ресорног министарства Агенцији набаве две аутоматске станице.

"Никада градска управа није донела неопходну одлуку да се постави станица на том месту, због чега је Агенција морала да станицу наменски купљену за Лесковац преусмери за Вршац који је то оберучке прихватио", подсећа Јовановић.

Град је ипак поново затражио да се постави државна мерна станица.

"Неопходно је да Лесковац добије аутоматску мерну станицу и на тај начин уђе у државну мерну мрежу. Ми смо се са тим у вези крајем прошле године обратили Агенцији за заштиту животне средине како бисмо добили једну аутоматску мерну станицу", рекла је Јелена Трајковић из Одељења за заштиту животне средине града Лесковца.

Прекорачење дозвољених вредности полутаната дозвољено је 35 дана у години. То је већ премашено у Новом Пазару и Ваљеву.

"Од тог тренутка када су прешли 35 дана све друго је кршење важеће законске регулативе. Где год меримо ПМ практично оне ће до краја фебруара прећи законом дозвољено годишње трајање прекорачења", каже Дејан Лекић из Националне еколошке асоцијације.

У градовима где не постоји државни мониторинг квалитета ваздуха живи више од милион становника. Колико ће загађење ваздуха утицати на здравље зависи од концентрације полутаната и дужине излагања.

А у многим градовима се бележи прекомерно загађење докле год траје грејна сезона.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи