Читај ми!

На клик до упута, рецепата, боловања - циљ да се пацијентима олакша лечење а лекарима рад

У наредне четири године рецепти и боловања, заказивање прегледа, лабораторијских анализа и радиолошке дијагностике, као и све друге здравствене услуге биће у потпуности доступне на клик, саопштила је Влада Србије.

Здравствене услуге ће грађанима Србије бити на клик захваљујући Програму дигитализације у здравственом систему Републике Србије за период 2022-2026. године, који је на предлог Министарства здравља усвојила Влада Србије.

Како је саопштено из Владе, програм предвиђа свеобухватну дигитализацију процедура и умрежавање установа у државном, војном и приватном здравству у један систем, кроз даљи развој Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

"Сваки пацијент имаће јединствени електронски здравствени картон, са свим личним здравственим подацима, у који ће увид имати лекари које посећују, што ће убрзати пут кроз здравствени систем, унапредити резултате лечења, смањити листе чекања, непотребно понављање анализа, враћање код лекара опште праксе по нове упуте", наводи се у саопштењу.

У наредном периоду биће обучено и 100.000 здравствених радника за пружање електронских услуга.

Међу више од 20 електронских сервиса које ће развијати Министарство здравља као носилац програма и друге институције, налазе се еУпут, еБоловање, као и електронско праћење издавања рецепата и потрошње лекова, имунизације, прележаних болести, налази, извештаји,  отпусне листе.

Биће омогућена размена информација међу институцијама о рођеним и умрлима особама, базе података о лабораторијским анализама, радиолошким снимцима и генетским информацијама.

Влада истиче да ће један од стубова програма бити успостављање поуздане ИТ инфраструктуре која ће осигурати безбедност података пацијената, као и стандардизација великог броја прикупљених података који ће се користити за истраживање и развој на универзитетима и у привреди.

"Циљ је да се докторима специјалистима омогући да издају упуте за даље лечење, чиме би број непотребних враћања пацијената код лекара опште праксе био смањен за готово 10 милиона годишње, односно седам дневно по лекару. Такође, већим коришћењем телемедицине, сваки лекар би током године смањио број прегледа у ординацијама за 1.100 што би значајно растеретило систем, смањило гужве и учинило заштиту доступнијом", наводи се у саопштењу.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво