Читај ми!

Строже мере на Косову и Метохији погађају студенте из централне Србије

На Косову и Метохији на снази су строге мере кретања због спречавања ширења коронавируса. Утичу на много људи у свакодневном обављању животних и друштвених активности, а једна од погођених категорија су и студенти, који на студије долазе ван КиМ. Било да се ради о Србима или Албанцима.

На Косово и Метохију до 4. фебруара не може да се уђе ако нисте три пута вакцинисани. То је први услов. Други услов је да сте два пута вакцинисани и да поседујете пи-си-ар тест. А тест кошта између 50 и 100 евра. Студентима је то намет.

Марија Марсенић из Берана, студенткиња социологије у Косовској Митровици каже да је ситуација веома неповољна за студенте, те да многи не могу да пређу административни прелаз.

"Ми који смо тренутно овде, ако пођемо кући нећемо моћи да се вратимо, у току је испитни рок. Велики је притисак", наводи Марсенић.

Марија је једна међу онима које су одлуке владе у Приштини затекле у студентском дому: може на испит, али познаје стотинак студената који не могу да дођу да полажу испит у овом року.

Сара Јекић из Прокупља, која похађа докторске студија на Српској књижевности и језику указује да су имали проблем чак и са овером семестра.

"Све ређе одлазим кући, баш зато што не знам како ћу се вратити назад или колико ћу остати код куће. Бојим се да будем спречена у извршавању својих основних академских обавеза", наводи Јекићева.

У студентској организацији на Универзитету у Косовској Митровици истичу да нису против вакцинације. 

Јануарски испитни рок пролази, а студенти су код куће и не могу да уђу на Косово и Метохију. Проблем имају и студенти албанске наставе, а који у Приштину долазе из Бујановца, Прешева, Тетова.

У Косовској Митровици на Универзитету, кажу да су немоћни да утичу на одлуке владе у Приштини, али могу да омогуће студентима додатни испитни рок.

Владимир Боранијашевић, проректор за наставу Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици каже да су поштујући препоруку Министарства просвете Републике Србије донели одлуку да одобре додатни, мартовски испитни рок за студенте који из административних разлога нису могли да полажу испите и за оне који су били ковид позитивни.

Око 60 хиљада студената је на студијама на Косову и Метохији, на настави на српском и албанском језику. Једна четвртина долази са стране.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи