Читај ми!

Дан заштите података о личности – како живети у окружењу "Великог брата"

Институција Повереника обележава Дан заштите података о личности. Поверенику је током прошле године поднето више од 200 притужби због нарушене безбедности личних података. Стање у тој области у Србији оцењује повереник, на задовољавајућем је нивоу али има простора да се побољша.

Грађани су се у години за нама жалалили на то што не могу да добију податке о исплаћеним кредитима од банака.

Притужбе поверенику стизале су и од оних против којих је пре више година поднета кривична пријава: нису процесуирани али нису ни обрисани из полицијске евиденције.

Као нови велики изазов у овој области, повереник ипак види дигитализацију.

"Живимо живот у окружењу 'Великог брата', убрзане дигитализације, развоја вештачке интелигенције, роботизације и сличног. Нажалост, 'Терминатор' није више лик из књига и из филмова. 'Терминатора' има све више у свету, оних који нам обрађују податке, вештачке интелигенције која то ради са свим добрим и лошим странама", каже Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. 

У мисији ОЕБС-а подсећају да је заштита приватних података основно људско право и да сличне проблеме имају и друге европске земље. 

"Било какво ограничење основних људских права, укључујући и право на заштиту приватних података, мора да буде у складу са принципима неопходности и пропорционaлности. Изнад свега, потребна нам је транспаретност и широк дијалог", истиче Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС у Србији. 

Представници делегације Европске уније у Србији оцењују и да је Закон о заштити података о личности усклађен с европским одредбама, али да је поверенику потребна подршка.

"Канцеларији повереника је потребно обезбедити људске, техничке и финансијске ресурсе, неопходне за ефикасно обављање овлашћења које има. На снази је споразум Еуроџаста и Србије. Српски тужилац за везу у Хагу је на функцији од марта 2020. Требало би успоставити односе са европским јавним тужиоцем, који је своје активности почеко 1. јуна прошле године", каже Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа делегације ЕУ у Србији. 

Заштиту података о личности у Србији требало би да унапреди и нова Стратегија. Повереник подсећа да је и даље потребно законом одредити правила која се између осталог односе на видео надзор, биометријске податке, вештачку интелигенцију.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи