Читај ми!

Да ли бисте знали да пружите прву помоћ колеги или угасите пожар

Често преносимо вести о радницима који су се повредили или страдали на послу. Закон је јасан: послодавци су дужни раднике да обуче одмах по запослењу и да их проверавају једном у три године. МУП даје лиценце за референте који у фирмама брину о набавци, одржавању опреме и обуци.

Благо нама кад је и тинејџер сам научио да рукује противпожарним (ПП) апаратом. И рампа на паркингу и камере шире гледано могу бити заштита од пожара, јер прате бар ко улази. 

Напредна технологија нуди низ превентивних решења: ручни и аутоматски сензори, јављачи који препознају дим, ПП апарати, евакуациони плани и стаза осветљена лед сијалицом.

На сваком спрату у Општини Савски венац запослени су упознати до танчина.

"Обуке из ове области организују се за све запослене, за новозапослене у року од 30 дана од дана заснивања радног односа. Сви запослени су дужни да прођу ове обуке. Провере знања су на три године које су, такође, обавезне за све запослене", каже Марија Сушић, начелница Управе ГО Савски венац.

Аларми и јављачи сливају се у противпожарну централу код портира. Дисплеј му показује место дима или ватре, које што пре мора да обиђе. Ту су савремени, скоро аутоматски ПП апарати, метална врата која штите осетљиве просторије и свуда нови хидранти, боље и да буду неупотребљени. 

На зидовима и ормарићи за прву помоћ. Обавезне су обуке и провере знања о безбедности и заштити на раду, једном у четири године.

"Постоје и ормарићи за пружање прве помоћи, који се налазе на сваком спрату, под кључем. Ту је контакт телефон запосленог који има кључ. Ту су и подаци о запосленима који су прошли обуку за пружање прве помоћи", додаје Сушићева.

Исте обуке и провере и у комуналним предузећима по Закону о заштити од пожара. У Зеленилу кажу да је нагласак на руковању ПП апаратом, а обука се спроводи најкасније три дана од запослења.

У овом предузећу радници имају ХТЗ опрему за прву помоћ, обучени су сви руководиоци, најмање два одсто радника у смени или издвојеном радном месту. Обука је и у Медицини рада, а обучено је више од петине радника.

Важна је свакако превентива, а ако већ дође до пожара, опрема мора бити исправна.

Једном у два месеца пробају сирене у Општини Савски венац, а да не би било панике, запослени се о томе обавесте имејлом: нема другог начина због странака на шалтеру.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи