Читај ми!

Кобни пешачки прелаз на Новом Београду, да ли је заштитна ограда једини лек против претрчавања улице

Пре скоро пола године грађани су тражили пешачки прелаз ближе аутобуском стајалишту у Улици др Ивана Рибара на Новом Београду, како би безбедније прелазили улицу. Тада је Секретаријат за саобраћај обећао заштитну ограду, сличну оној у Михајла Пупина код Ушћа, како би се спречило да пешаци претрчавају са једне на другу страну.

Мало је оних који користе пешачки прелаз у улици доктора Ивана Рибара, где је настрадала 11-годишња девојчица.

Пешаци улицу, углавном, претрчавају одмах по изласку из аутобуса, а они са којима је разговарала екипа РТС-а своје понашање објашњавају "нашим наравима".

Када дође до несреће, попут ове у којој је настрадала девојчица, закон предвиђа да се уради независна оцена утицаја пута на саобраћајну несрећу, њене последице и разлоге.

Предвиђа и да се утврди да ли пут има грешке које би потенцијално могле да доведу до нових удеса, као и да се предложе мере за њихово отклањање.

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да постоји читав низ алата везаних за безбедност пута који би требало да спрече саобраћајне незгоде са пешацима.

"Ако то значи да треба да се поставе ограде које пешаци не могу да прескоче, као код Сајма или Франше де Переа, онда се постављају такве ограде. Сам пут прво треба да води саме учеснике у саобраћају тако да они не погреше, да им буде јасно где смеју да прелазе и којом брзином смеју да возе и са друге стране, ако то већ није могуће да се промени понашање ученика у саобраћају онда их стављате у "кавез" да не могу да промаше", истиче Божовић.

Грађани треба да укажу на проблем, каже наш саговорник, а пројектанти и надлежни органи треба да предложе мере.

По закону, пешачки прелази не смеју се обележавати иза аутобуских стајалишта и морају бити довољно удаљени да возачи могу да уоче оне који их прелазе.

Уколико је пешачки прелаз даље од стотину метра од аутобуског стајалишта, онда је дозвољено прећи улицу ван пешачког, кажу стручњаци, наравно водећи рачуна о безбедности.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи