Читај ми!

Ветар у леђа за младе у ризику, како им помоћи кад изађу из система алтернативне бриге

С њима се сусрећемо у градском превозу, на улици, у продавницама, можда чак и живе у истој згради или комшилуку. Споља посматрано делују као и сви други млади људи, али се од њих разликују по једној веома важној одлици – одрасли су без родитеља, у дому, хранитељској породици или некој другој установи социјалне заштите.

Током детињства и младости некако су научили да живе у свим околностима које су их задесиле, а које, поред губитка родитеља, укључују и често занемаривање, па чак и злостављање.

Kада напуне 18 година или, у бољем случају, кад заврше више или високо образовање, суочавају се с још једним великим изазовом – излазак из "система алтернативне бриге" и почетак самосталног живота.

И на тој препреци, нажалост, велики број њих падне. Неки заврше као зависници од дрога, неки као жртве принудне проституције, неки у криминалу.

На срећу, постоје ентузијасти који су се удружили и покренули организације које им пружају неопходну помоћ и подршку. Међу њих спада и Маја Јосић, оснивачица удружења "In Process".

"Наша мотивација била је људска – жеља да помогнемо. Окупили смо се као грађани и волонтери и осмислили пројекат 'Care Hub' чији је циљ стварање једне заједнице која ће бити посвећена младима у ризику," почиње Маја разговор за Јутарњи програм Радио Београда 1

Објашњава нам да су током претходних девет месеци заједно с партнерима организовали низ едукација и менторских програма.

"Радили смо с њима на томе како да овладају сопственим емоцијама, како да препознају неке негативне обрасце осећања и понашања, али и како да стекну такозване меке вештине у међуљудским односима. Стручњаци за дигитални маркетинг учили су их како да искористе друштвене мреже да промовишу своје послове и услуге. Kао резултат целог пројекта настала су четири приручника – за меке вештине, за овладавање емоцијама, за вршњачку едукацију и за дигитални маркетинг", каже Маја Јосић.

Најављује да ће на пролеће бити објављен још један приручник који ће бити намењен и професионалцима и лаицима, а говориће о томе како регулисати своја осећања и развити свесност о својим унутрашњим стањима.

Већини усамљеност највећи проблем по изласку из дома или хранитељске породице 

Kаже да је то посебно важно за ову групу младих људи, јер већина њих као главни проблем по изласку из дома или хранитељске породице наводи усамљеност и осећање сопствене неадекватности или, стручно речено, самопоражавајуће мисли.

Психолог и психотерапеут Марко Томашевић, који је водио психолошке радионице с младима, истиче да је изузетно важно да они науче како да се носе с последицама неповољних животних искустава и да овладају вештинама емоционалне регулације.

"Сматрам да је будућност менталне хигијене и превенције великог броја проблема у домену менталног, али и физичког здравља, управо у програмима попут овог", каже Томашевић.

Поред тога, важно је и да науче неке свакодневне практичне вештине неопходне за  самостални живот, попут вођења домаћинства и плаћања рачуна, али и како да дођу до посла.

Једна међуфаза ка томе јесте и социјално предузеће које је основао Центар "Звезда" у којем ови млади људи производе сувенире и предмете за кућу и од њихове продаје финансирају своје активности.

Захваљујући курсу дигиталног маркетинга који су похађали крајем 2021. године вишеструко су повећали продају ових производа и тако обезбедили средства за свој живот и рад.

Током трајања пројекта млади у ризику учествовали су у бројним радионицама које су вођене по принципу вршњачке едукације.

"Ово искуство показало је да млади имају велику потребу, али и жељу за различитим вештинама и обукама. Изузетно је важно и то што су се они кроз ове радионице повезали и додатно оснажили. Радујем се наставку", рекао је Денис Ћулаховић из удружења "Мој круг" које је спроводило вршњачку едукацију, а које су основали управо млади из тзв. система алтернативне бриге.

У наставак програма верује и саговорница Јутарњег програма Радио Београда 1 Маја Јосић.

"Да не верујемо да постоји могућност да све ово постане стална и редовна услуга, не бисмо ни улазили у овај пројекат. Наравно, потребни су велика посвећеност, енергија, снага и пожртвнованост да би се то остварило, али верујем да ћемо у врло скорој будућности успети да у ову тему укључимо још ширу заједницу и актере из јавног и приватног сектора. Надам се да ће све то допринети већој стабилности и бољем квалитету живота за младе који су одрастали без родитеље", закључује Маја Јосић из удружења "In Process".

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво