Читај ми!

Не ваља користити изгребане или поломљене шерпе, када посуђе постаје отровно

Знали смо да треба да будемо опрезни када купујемо пластику и да одређене ознаке значе да је опасна за употребу и паковање хране. Али да и посуђе које можемо купити у престижним радњама може бити отровно, то је већ новост. Чак три производа познатог бренда повучена су због хемијског ризика. На шта треба да обратимо пажњу када купујемо посуђе?

Кад купујемо посуђе, већини нас је најбитније како изгледа.

"На материјале не обраћам пажњу када купујем посуђе, углавном ми буде битно какве је боје, да ли се слаже са остатком посуђа, кухиње и слично", каже једна суграђанка.

"До сад сам куповала порцелан, више не купујем, не треба ми, а те су дуготрајне, дуго трају. Иначе за шерпе и лонце треба обавезно да је јаче дно, да није танко јер онда брзо загори храна", додаје друга.

Недавно су са тржишта у Србији повучене шољице, тањири и посуде познатог бренда јер се испоставило да нису безбедне за употребу.

Лабораторијским испитивањем је утврђено да садрже већи проценат олова и кадмијума него што је дозвољено и да могу да угрозе здравље, наведено је на сајту система за узбуњивање о небезбедним производима.

"Оне могу да садрже како у својој структури метал, тако могу да садрже и боју, дакле, која има премаз метални, а то је данас доста популарно с обзиром да одређене соли метала имају различите боје па дају различиту лепоту посуђу", објашњава др Александар Стоисављевић, из Иновационог центра Хемијског факултета.

Стаклено посуђе најбезбедније 

Најбезбедније је користити стаклено посуђе или природну необојену керамику, кажу стручњаци. Други савет је да се обавезно читају декларације и да се не користе оштећени производи. За припрему и чување хране препоручује се емајлирано посуђе.

Примера ради, емајл је заправо заштитни слој који прекрива метал и јако је важно – ако се једна таква шерпа изгребе да је одмах избацимо из употребе.

Када су посуде оштећене, изгребане или поломљене могу да се ослободе токсичне супстанце приликом припреме или чувања хране.

Свако ко посумња да је купио производ који није безбедан за употребу може да поднесе пријаву Министарству трговине.

"Министарство трговине обавештава надлежну здравствену инспекцију која је у обавези да предузме одговарајуће мере и исто тако је у обавези и Влада Србије да се предузму хитне мере повлачења небезбедног производа са тржишта у року од 20 дана од дана сазнања да се небезбедан производ појавио на тржишту", указује Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

На страници НЕПРО потрошачи могу да се информишу о томе за које је производе утврђено да нису безбедни, као и да попуне формулар за пријаву опасних производа.

Колико се опасних шоља и тањира овог пута нашло на тржишту покушали смо да сазнамо од тржишне инспекције, али до објављивања ове приче нисмо добили одговор.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво