Читај ми!

Фабрика воде у Зрењанину има новог власника, када ће из славине потећи чиста вода

Фабрика воде у Зрењанину добила је новог власника, али грађани нису сигурни када ће чиста вода потећи из славине. Стручњаци објашњавају да предстоји независан процес доделе посла о пречишћавању воде и да је сада извесније да се то може и догодити. Из локалне самоуправе истичу да је купац део велике компаније "Метито" из УАЕ и да су референтни на међународном тржишту.

Постројење за пречишћавање воде за пиће у Зрењанину продато је компанији из Београда "Panonian water" непосредном погодбом за 417.000.000 динара, што је половина процењене вредности. До купопродаје је дошло након две неуспешне аукције које је заказала Ерсте банка.

Након вести о продаји Фабрике воде Јанош Ковач из Зрењанина не очекује да ће из славина скоро потећи чиста вода. О новом власнику који то треба да обезбеди нема много информација. "Зависи ко је то. Можда ће бити, можда ћемо опет да чекамо 17-18 година", каже Ковач.

Мештанин Јожеф Тери такође није сигуран. Подсећа да је фабрика већ неколико пута продата, па се није дошло до решења. "Ја мислим да би требало да се реши. Ускоро", додаје Тери.

Обистинила се ранија претпоставка да ће се међудржавним споразумом питање Фабрике воде покренути с мртве тачке, наводи Далибор Бубњевић, економски аналитичар.

"Нико не би уложио четири милиона евра у куповину непроверене технологије" 

Додаје да је продајом намирен део дуга према банци, а сада предстоји независни процес доделе посла пречишћавања воде. Сада је само извесније да се то може и догодити.

"Нико не би уложио четири милиона евра у куповину објеката који немају употребну дозволу или пак у куповину неке технологије која није проверена, него је то део шире приче и има одређене гаранције. А међудржавни споразум управо даје сигурност некоме да пласира тако значајна новчана средства", објашњава Бубњевић.

"Градоначелник верује да је решење извесно"

Локална самоуправа је задовољна што се појавио купац, који је део велике компаније "Метито" из Уједињених Арапских Емирата.

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина каже да су купци и њихова матична компанија референтни субјекти када је реч о међународном тржишту. "Верујемо да сада постоји једна извесност у решавању питања проблема водоснабдевања у граду Зрењанину", истиче Салапура.

Вода из зрењанинског водовода је већ 18 година забрањена за пиће. Постројење за пречишћавање воде протеклих година није успело да обезбеди воду предвиђену Правилником, па је раскинут уговор са њима, а потом је банка желела да продајом наплати своја потраживања из кредита.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво