Читај ми!

Више од 2.000 позива Хитној помоћи - повећан број пацијената са симптомима ковида

Рекордан број позива упућен је Хитној помоћи, чак 2.089 позива, наводи за РТС докторка Ивана Стефановић. Медицинску помоћ су највише тражили пацијенти са симптомима ковида, али и хронични болесници, пацијенти са боловима у грудима и хипертензијом.

Докрорка Ивана Стефановић рекла је да је било 177 интервенција јуче у дневној смени, од тога је било 36 на јавном месту, један педијатријски позив и три акутна коронарна синдрома.

"Током ноћи смо имали 130 интервенција, десет на јавном месту, три педијатријска позива. Имали смо четири саобраћајне незгоде, учествовало је седам особа, од којих једна тешка траума. Пет особа је транспортовано у надлежне клиничке центре, а два пацијента одбила су даљи транспорт у болницу", наводи др Стефановић.

Медицинску помоћ су највише тражили пацијенти са симптомима ковида, али и хронични болесници, пацијенти са боловима у грудима и хипертензијом. 

"За 24 сата имали смо 2.089 позива. Та бројка говори о томе колики је притисак. Повећава се број позива због ковида. На ковид телефон имали смо 159 позива. Оно што  најчешће траже је да дођемо код њих и возимо их у ковид амбуланту да би они утврдили да имају ковид. Ми то не можемо да радимо јер  возимо најтеже пацијенте", објашњава Стефановићева.

Према њеним речима, било је и позива ковид пацијената са питањем када  могу да се врате спорту.

"Ми би рекли некоме ко није професионални спортиста, ко то ради рекреативно да то одложи бар једно месец, два, да се организам опорави од ковида, од било којег соја, па и од овог омикрона за који важи да је најблажи, али ипак није јер ми возимо пацијенте који су развили тешке клиничке слике", истиче др Стефановић.

Објашњава да професионални спортисти након прележаног ковида морају пре повратка на терен да се подвргну потребним прегледима како би утврдили у каквом здравственом стању се сад налазе.

"Оно што важи за професионалне спортисте да након престанка симптома или минимум седам до десет дана морају да се ураде неке анализе да се види у каквом је стању тај спортиста да нам се не би дешавало да на спортским местима дође до застоја срца и до примењивања реанимације. Дакле, мора да се уради крвна слика, Д-димер, ултразвук срца, тест оптерећења. То су нека европска правила и препоруке пре него што се спортиста врати на преглед", објаснила је др Стефановић.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара