Стратегија за смањење сиромаштва

Главни циљ програма "Контакт организације цивилног друштва за имплематацију Стратегије за смањење сиромаштва" је успостављање двосмерне комуникације цивилног друштва и владиних институција.

Двосмерна комуникација између цивилног друштва и владиних институција, пре свега Тима потпредседника Владе за примену Стратегије смањења сиромаштва у циљу боље примене те стратегије, побољшана је, али потребно је још радити на томе, оцењено је на завршном скупу у Палати Србије.

Програм "Контакт организације цивилног друштва за имплематацију Стратегије за смањење сиромаштва" примењује се већ годину и по и окупља седам репрезентативних контакт невладиних организација које представљају маргинализоване групе које су највише погођене сиромаштвом, објаснила је представница Тима потпредседника Владе за имплементацију Стратегије смањења сиромаштва Ивана Ћирковић.

Према њеним речима, те маргинализоване групе најчешће су жене, особе са инвалидитетом, избеглице и интерно расељена лица, Роми, млади, деца и стара лица.

Путем контакт организација, које су карике у ланцу, информације стижу до крајњих корисника.

"Потребе и интереси крајњих корисника, такође преко контакт организација, које су саме окупиле 657 невладиних оганизација заинтересованих за проблеме маргинализованих група, преносе се до владиних институција", објаснила је Ћирковић.

Тања Игњатовић из Аутономног женског центра, једне од контакт организација, која је окупила 43 невладине огранизације које се баве проблемом положаја жена, истакла је да је двосмерна комуникација на којој се радило у протеклих годину и по побољшана, али да још није систематична.

"Разлози су различити. Од недостатка средстава до промене сазива Владе, до које је дошло у том периоду", додала је Игњатовић.

Програм финансиран средствима Одељења за међународни развој Уједињеног Краљевства, у наредне три године ће помагати норвешко Министарство иностраних послова, док ће седам контакт невладиних организација надгледати издвајање средстава из Републичког и локалних буџета у те сврхе, рекла је Ивана Ћирковић.

У наредном периоду очекује се формирање тела које би било институционални механизам сарадње државног и цивилног сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво