Читај ми!

Мали базари хране за све оне који знају да препознају квалитет

Један од начина да мали произвођачи пласирају своје производе су базари. Због пандемије коронавируса многе манифестације су током претходних 20-ак месеци биле отказане, па су на пољопривредним газдинствима морали да се сналазе за продају хране. Мини-сајмови им, кажу, много значе, јер на тај начин купци могу да се упознају са њиховим производима.

У директном сусрету са произвођачима, потрошачи могу да сазнају да ли, рецимо, у домаћим соковима има шећера или не, као и тајну бакиног рецепта за штрудле. Због тога су базари веома важни поготово за оне који су тек покренули сопствени бизнис.

"Нови смо у овоме. Ово је наш први базар. Видећемо да ли ће нам значити, али претпостављамо да хоће јер људи ће чути за нас", навела је Александра Благојевић из Косјерића, која се бави производњом сокова.

Лепосава Стругаревић из Врњачке Бање, која се бави производњом домаћих штрудли, каже да њена фирма ради од куће и нема неко продајно место где би људи могли да виде шта од производа излаже.

"Ми смо почињали процес, реновирали, набављали опрему током короне, тако да нам је било доста тешко. То је иза нас. Сада нам значи свака прилика да људи могу да пробају, да виде, да нас западне и да после тога, ако им се допадне, наставе да купују", каже Ана Иричик из задруге Запи.

Иако се већ годинама бави производњом месних прерађевина, Драган Ћасић користи сваку прилику да своје производе приближи потенцијалним купцима. Због отказивања бројних манифестација, у претходном периоду продаја кобасица, кулена, чварака, сланине опала је, каже, чак 80 посто.

"Ово су производи који су трајни. Овај кулен се суши 5-6 месеци. Имали смо проблема само са продајом, а производе смо могли да сачувамо и надамо се да ће доћи боље време, а ове манифестације су одличне да можемо то да изложимо и да продамо, покажемо људима шта имамо", рекао је Драган Ћасић, власник предузећа "Драгин кулен" из Сремске Митровице, које се бави производњом и прерадом меса.

Због пандемије припрема базара захтева додатне напоре, јер се морају поштовати све противепидемијске мере. То значи мањи број учесника и држање дистанце, кажу организатори сајма малих произвођача Србије. Протеклог викенда временске неприлике су додатно отежале одржавање сајма у Београду.

"Базар организујемо од јуна. Сад, како су дошли зимски месеци, морам да признам да је мало теже пронаћи произвођаче, јер их је већина из унутрашњости и трошкови доласка су им већи. Данас и јуче смо сведоци лошег времена, неколико произвођача није могло да крене из свог села, јер су тамо затрпани и не могу да мрдну", каже Сандра Живковић, организатор базара.

На базарима потрошачи често могу да нађу производе којих у великим маркетима нема. Мала пољопривредна газдинства углавном имају ограничену производњу, па су количине које могу да понуде недовољне за улазак у трговине, али довољне за купце који знају да препознају квалитет.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи