Читај ми!

И ове суботе протести и блокаде против рудника литијума

Грађани и еколошке организације трећу суботу заредом протестују и организују блокаде одређених саобраћајница. За разлику од претходна два протеста, када су захтеви били измене Закона о референдуму и народној иницијативи и повлачење Закона о експропријацији, што је у међувремену испуњено, ове суботе већина захтева је у вези са експлоатацијом литијума и против компаније "Рио Тинто".

Организатор данашњег протеста је Еколошки устанак, којег су подржале бројне невладине организације, грађански покрети и иницијативе, као и поједине опозиционе странке.

Разлоге за данашње протесте преточили су у пет захтева: да се "Рио Тинто" избрише из просторног плана Лознице, да се телевизије са националним фреквенцијама отворе за стручњаке који ће говорити о "Рио Тинту", да сви уговори које су власти са њима потписивале да се отворе и ставе на сто, као и хапшење, како наводе, батинаша и прекид поступака који се воде против учесника протеста.

Како је најављено, протести и блокаде путева ће се одржати у 50 градова Србије, а најављена је подршка и окупљање у неколико градова широм света попут Берлина, Њујорка, Прага и Лондона.

Други организатор досадашњих блокада, Покрет "Крени-промени" је након повлачења Закона о експропријацији и усвајања измена Закона о референдуму и народној иницијативи саопштио да су њихови захтеви испуњени и да одустају од блокаде путева и најављене прославе.

"Подржавамо сваки вид борбе за промене. Не можемо да правимо прославу док људи који су се борили са нама раме уз раме настављају борбу. Зато нећемо правити никакву прославу", изјавио је Саво Манојловић из Покрета "Крени-промени".

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи