Читај ми!

Шта се предузима ако не може да се утврди идентитет настрадалих у пожару

Међу остацима изгорелог тржног центра у Обреновцу данас су пронађена тела две жене. Посао људи чији је задатак да у сличним околностима идентификују нестале особе посебно је тажак и компликован.

Заједничким снагама ватрогасаца, полиције и форензичара, данас су пронађена тела две жене које су страдале у пожару.

Како незванично сазнајемо, једно тело је идентификовала породица и реч је о радници у кинеском тржном центру. У оваквим ситуацијама посао истражитеља је веома тежак. Прегледа се сваки метар. Траже се и лични предмети особа за које се сумња да су страдале, делови одеће, накита.

Рашчишћавање терена багерима и потрага за несталима после пожара у Обреновцу почело је у понедељак. Када полиција не може да утврди идентитет жртава у пожару, посао преузимају стручњаци судске медицине.

"Када су тела јако угљенисана, односно јако измењена, онда практично нам преостаје идентификација путем ДНК анализе, али и у тим ситуацијама то није свемогућа анализа, морамо да имамо нешто са чиме ћемо упоредити тај узорак који узимамо приликом обдукције, тада је потребно да имамо генетски материјал неког од сродника и онда се та ДНК анализа врши у нашој лабораторији", објашњава проф. др Владимир Живковић, специјалиста судске медицине.

Приликом истраге, од велике користи полицији могу да буду и снимци са безбедносних камера на објектима у близини.

"Ми знамо ко је био запослен у том објекту, значи ко је тог дана дошао на посао, ко од тих запослених није дошао, али ми не знамо ко је све био у том објекту у циљу набавке или обављања неке друге радње, тако да ће снимци безбедносих камера и у том смислу помоћи да видимо ко је долазио такође", указује проф. др Милан Жарковић, Криминалистичко-полицијски универзитет.

Некада већ наизглед решен случај, после обдукције у Институту за судску медицину, добије обрт.

"Био је један случај из Младеновца пре отприлике пет-шест година где је жена настрадала, убијена и ми смо приликом обдукције, иако је тело било угљенисано, нашли приликом унутрашњег прегледа органа трагове дејства оштрице", наводи проф. др Владимир Живковић.

Када нема вести ни трагова о особи за коју се сумња да је страдала у пожару, после шест месеци од дана престанка опасности, могуће је покренути ванпарнични поступак да се особа која се води као нестала прогласи умрлом.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара