Читај ми!

Алек Кавчић: Ако ћемо својој деци наплаћивати знање, нећемо далеко догурати

Почетком године Фондација Алека Кавчића почела је са објављивањем бесплатних уџбеника у Србији. Много је полемика од тада било око тога да ли су тиме угрожена права аутора. У интервјуу за РТС Кавчић открива какво је интересовање за бесплатне уџбенике.

Алек Кавчић у интервјуу за РТС, између осталог, говори о томе колико је већ ученика добило бесплатне уџбенике и да ли се постављањем уџбеника на сајт крше ауторска права.

Почетком године почели сте да објављујете бесплатне уџбенике. Колика је заинтересованост до сада?

Ушли смо отприлике у пет посто школа у Србији, неколико десетина ђака је већ добило бесплатне уџбенике који су у овој школској години. Настављамо са радом, имамо нове уџбенике на сајту, новоодобрене. Сада имамо и потпуно бесплатне дигиталне уџбенике на интернету тако да радимо, идемо даље. 

У цену уџбеника улази све, труд аутора, илустратора, уредника – сви они троше своје време, знање, труд. Издавачи тврде да постављањем уџбеника на сајт кршите ауторска права. Да ли је то тачно, зашто сматрате да је добро да имамо бесплатне уџбенике? 

Бесплатни уџбеници и бесплатно образовање, бесплатан пренос знања је нешто што је фундамент сваког друштва. Ако ћемо ми својој деци наплаћивати знање, нећемо далеко догурати. Ми као родитељи, подучавајући своју децу, никад својој деци не наплаћујемо знање које им пренесемо као родитељи, тако треба да се понашамо и као друштво.

Уосталом, то пише и у Универзалној декларацији о људским правима УН, члан 26 - да основно образовање треба да буде бесплатно. И још нешто да вам напоменем, да родитељ има првенствено право да бира врсту образовања за своје дете.

Како надокнадити ауторима? 

Врло мали проценат оног промета који имају издавачи оде ауторима и када су уџбеници бесплатни врло је лако исплатити ауторе и ауторске хонораре. Много већи проценат онога што је обрт издавачких кућа у Србији, много већи проценат је заправо профит, добит. Та добит, моје мишљење је да је та добит неправедно висока и да се све то ради на леђима деце, наших ђака, наше деце и да то треба да престане.

Сви аутори уџбеника чији су уџбеници код нас на сајту су плаћени. Да се оградим, нису сви,  али неки су радили про боно, неки су се одрекли ауторског хонорара, али велика већина добија своје ауторске хонораре, они су плаћени за тај рад. Неко их је платио, платила их је Фондација, а морам да напоменем да имамо и спонзоре.

Како се бирају уџбеници по ком критеријуму?

Ми бирамо ауторе са којима ћемо да радимо, аутори се ангажују, аутори напишу уџбеник и такве уџбенике пласирамо да иду у штампу. Дакле, не бирамо ми уџбенике који ће бити на сајту, него бирамо ауторе који напишу уџбенике посебно за нас, а неке смо и купили. Дакле, готове уџбенике који постоје, неке смо откупили од Завода за уџбенике, а и неких других издавача.

Колико је потребно времена да прође да бисмо видели прве резултате Ваше идеје?

Рекли сте да је то ново код нас, а прво да кажем да то није никаква новост у свету, да у великој већини земаља уџбеници су бесплатни, да родитељи не плаћају уџбенике. Када ће се то видети? Па види се већ сада. Ови уџбеници су бесплатни, користе се у настави, не у свим школама, е сад то је питање када ће и остале школе изаћи у сусрет родитељима и омогућити им да остваре своје људско право, то је право на бесплатно образовање.  

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво