Читај ми!

Ко у Опову заузима паркинг места особа са инвалидитетом

У Опову постоји 12 паркинг места за инвалиде, што је довољно за 25 чланова Удружења параплегичара и квадриплегичара. Већина суграђана поштује саобраћајне знаке и има разумевања за њихове потребе, али има и оних који се непримерено понашају.

Удружење параплегичара и квадриплегичара из Опова има добру сарадњу са општинском управом, која им је обезбедила рампе на приласку институцијама и довољно паркинг места. Међутим, поједини возачи то не поштују, па су морали да поставе нове саобраћајне знаке са сугестивном поруком "Желиш ли да мењамо место".

"Да ли из бахатости, или из незнања, или непоштовања туђих права, једноставно људи су се бахато понашали и нису хтели да нам оставе та места, да нас чекају празна кад дођемо", наводи Сава Лазин, председник УПИК Опово.

Зато су морали да ставе нове, другачије знаке, који шаљу директнију поруку.

"То сам ја видео у Републици Српској. Пошто често одлазим тамо, видео сам да док није било налепница, увек су места била заузета, а од кад су их ставили, кад сам прошао, места су била празна. И онда сам веровао да ће то и код нас да допринесе", додаје Лазин.

Удружење има добру сарадњу са основном школом. Разговарају са ђацима, образују их, указују на потребе особа са инвалидитетом. Зато су им деца добри сарадници када треба послати поруку појединим возачима.

"Да не треба тако да се понашају и да треба да се паркирају на обична места, зато што су инвалидима та битна, да би могли да изађу и да оставе колица", наводи Лука Обрадовић, ученик.

Ученица Андреа Хумбал наводи да школа коју похађа још од пре пар година организује дискусије како да се помогне особама са инвалидитетом.

"Научили смо да треба да их гледамо као људе исте као ми, да не треба да их гледамо другим очима, јер смо сви исти", наводи Хумбалова.

Нови паркинг знаци постављени су поводом Дана особа са инвалидитетом, на важним местима, као што су Дом здравља, Општина и пошта. Чланови Удружења се надају да ће имати ефекта и да убудуће неће имати проблем када их обавезе доведу у центар Опова.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи