Читај ми!

Свечана академија поводом Дана војних ветерана

Поводом 4. децембра - Дана војних ветерана у Дому Гарде на Топчидеру одржана свечана академија. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министар Небојша Стефановић је, на почетку обраћања, захвалио породицама Тепић, Никитовић и Мирковић што су својим присуством обележили овај веома значајан свечани дан у коме поносно држимо подигнуту главу, саопштило је Министарство одбране.

"Овај дан обележавамо на спомен из 1912. године, када је готово 400.000 војника наше земље тада добило статус, односно, звање "стари ратник", модерним језиком то би било оно што ми данас називамо ветеран. Статус, звање које се изнедрило први пут у то време, у време када је наша Србија водила ратове, не само за своју слободу већ рекао бих и за свој опстанак", истакао је Стефановић.

Министар одбране је подсетио на  сегмент из писма једног српског официра из те године са бојног поља код Битоља, који је објављен у тадашњој нашој штампи, а које је упутио својој сестри.

"Иако је писмо из 1912. мислим да би могло да се односи на сваког војника, на сваки период и на сваку ситуацију када је наша Србија бранила слободу. Он у писму описује како су три дана спавали пред Прилепом на снегу без покривача и ватре на температури 12 испод нуле, за сва три дана појели само по парче хлеба, а затим у води код Битоља два дана газећи реку до груди и тако мокри кренули у бој и он каже: не можеш да појмиш нашег војника", рекао је министар. 

"Храбар је као лав, издржљив је као челик, зар би ми официри могли бити кукавице кад је наш сваки војних јунак, њега је требало видети код Битоља кад по највећој киши артиљеријске и пешачке ватре газе реку, разливену, брзу 56 метара у секунди, дубоку до гуше, иде напред држећи се руку за руку, пуштајући свог друга који пада погођен непријатељским танетом и хватајући оног следећег лишен могућности да у води до гуше употреби своју силну и сигурну пушку и не помишља да иде назад. Силни су, то само онај зна који им је командовао. Ко има овакву војску победиће цео свет", нагласио је Стефановић.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, честитала је празник Дан војних ветерана, истичући да је у својој дугој и богатој историји Србија пролазила кроз различите периоде, мењала се, јачала и богатила.

"Са својом земљом јачала је и стасавала и њена војска, која је данас, са поносом то можемо истаћи, право огледало како се традиција може уклопити у савремене токове живота, а да се не изгуби суштина. А суштина је љубав према отаџбини, понос на оно ко смо, одакле смо и непокорност која је одувек била својствена нашем народу", истакла је Пауновић.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво