Читај ми!

Грејање на топле изворе воде најисплативије, зашто је у Београду тај потенцијал неискоришћен

Вест да је термални извор стар 36.000 година, температуре 41 степен, пронађен док се градио луксузни стамбени комплекс на Новом Београду, изненадила је многе. Стручњаци, међутим, кажу да то није никаква новост, да велики део Београда лежи на топлим изворима воде и да тај природни потенцијал није довољно искоришћен.

Већ осам година вртић на Новом Београду греје се преко топлотних пумпи, које енергију узимају из термалних вода испод објекта. Код таквог грејања може да се уштеди и 75 одсто новца у односу на друге грејне системе.

"Грејемо се преко термалних вода, које користе топлотне пумпе и преко соларних панела, тако функционише систем зими сад, а лети наравно хлади", каже Јасмина Милошевић, руководилац вртића.

Проф. др Дејан Миленић, председник Српске геотермалне асоцијације, каже да је тај систем грејања данас најисплативији.

"Један киловат електричне енергије који утроши овај систем, добијемо шест киловата топлоте, што је много. Пренесено на рачуне значи да је овај систем грејања данас најисплативији и најефикаснији", објашњава Миленић.

Како је у свету, а како у Србији 

У Београду тренутно око хиљаду објеката користи геотермалне ресурсе, што је напредак у односу на 2004. годину, када се овај систем код нас први пут појавио. Осим тога, лак је за одржавање.

"Одржавање вам не прави никакав трошак, није потребно или ретко када ремонт, а није ни потребно да неко стално буде ту. Све се аутоматски ради", додаје Дејан Миленић.

Ови системи се у свету користе још од 80-их година прошлог века. У Швајцарској га има скоро сваки нови објекат, а у Немачкој једна четвртина модерних зграда.

Код нас се, на пример, тако греје комплекс "Вест 65". Инсталирање кошта од пет до чак 15 хиљада евра, али еколошки гледано овај систем је енергетски најефикаснији.

"Процена је да је потребно три до пет година да би се почетни трошак исплатио, али опрема може да се набави на кредит. Ако причамо о чистом ваздуху и дугорочној уштеди и користи, овај систем ће се свакако исплатити", закључује председник Српске геотермалне асоцијације.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се