Читај ми!

У Београду 10.000 улица променило назив, станари за то сазнају преко рачуна

У последњих неколико месеци више од 10.000 улица у Београду променило је назив. Зато, кад вам стигне рачун Инфостана, обавезно проверите који је назив улице наведен. Можда живите у новој, а још нико није окачио нову таблу на зграду.

Годинама се на рачунима станара Улице бежанијских илегалаца мењао само износ који треба да плате, а онда су, када је стигао октобарски рачун Инфостана, сазнали да више не живе у истој улици.

"Нисмо знали него овако кад шетамо видимо да је промењен назив улице. Нико нас није обавестио, ја сам 30 година овде, ова је остала Бежанијских илегалаца, а све ове остале су измењене", каже једна од станарки.

Игор Ћурчић из ЈКП "Градско стамбено" каже да није њихов задатак да обавесте станаре о промени.

"Крајња информација до њих долази када дођу рачуни, ми их не обавештавамо, наше је само да променимо када видимо нови назив улице у Републичком геодетском заводу", истиче Ћурчић.

Ко треба да обавести станаре 

Чији је задатак да стави нову таблу и обавести станаре о промени имена улице? Према Закону о просторним јединицама и Адресном регистру, локална самоуправа обавештава Катастар о промени. Катастар то потом уноси у базу података. Локална самоуправа затим обавештава грађане, а табле би требало да постави надлежни градски секретаријат.

Теорија је једно, а пракса друго. Ни станаре Улице Милорада Умљеновића на Вождовцу, нико није обавестио да им је улица у којој живе променила име.

"Промена из Милорада Умљеновића 29 у Игњата Јоба 37 није јасна, јер Милорада Умљеновића и даље постоји. Као што се сада зове Игњата Јоба могло је и Растка Петровића, то је улица са доње стране зграде, није јасно", напомиње професионални управник Дејан Вујичић.

Таблу са новим називом поставили су сами станари. Можда Секретаријат за стамбене и комуналне послове није стигао јер је претходних месеци више од 10.000 улица добило нови назив.

Збуњени и управници 

Управници зграда кажу да су збуњени, али да знају да није њихов посао да обавештавају институције о промени назива улица, нити власнике станова.

"Чудно ми је да ја као управник идем и обавештавам власнике станове да је назив промењен, а онда све то носим у неке институције, и када је реч о комуналијама, о ЕПС-у, полицији", наводи управник Вујичић.

Зато, кад вам стигне рачун, проверите обавезно како вам се улица зове. Можда је променила име, што значи да у документима сада стоји погрешан назив. Добра вест је да нећете одмах морати пред шалтер, јер док вам неки лични документ не истекне, не морате да мењате адресу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво