Читај ми!

Како напредује градња станова за војску и полицију

До 2022. године биће саграђено 7.900 станова за полицију, војску, Безбедносно-информативну агенцију. Држава је за то издвојила 290 милиона евра. Још прошле године у неким градовима део станова је завршен и усељен. Интересовање за куповину је велико.

Завршава се конструкција, постављају кровови и столарија, инсталације, фасада, паралелно се ради и унутрашњост зграда, у насељу Асамбаир у Врању. Гради се пет зграда, 289 станова. Поскупљење материјала за изградњу успорило је радове.

"Арматура је била у помањкању из тога је произашло да смо имали померање завршно занатских радова у зимски период који је сад и да ћемо имати мале тешкоће око завршетка тих радова", каже Драгиша Мркић, директор градлишта у Врању.

"Сви смо свесни да су грађевинске цене у последњих годину дана, ако не и две драматично отишле више због поскупљења репроматеријала на светским берзама. Али није поскупело пет или десет, поскупело је и по педесет, шездесет и сто посто. Дакле, причамо да смо ми задржали те цене и људи добијају потпуно вантржишно цену станова", каже Небојша Стефановић, министар одбране.

Зграде ће бити завршене на пролеће, кажу извођачи, као и инфрастурктура коју ће уредити град. У комшилуку су већ усељене породице полицијаца, војника, ватрогасаца. У новом стану трочлана породица Јанковић живи годину дана.

"Стварно је велико задовољство што сам себи и својој породици успео да обезбедим боље услове за живот, обезбедим кров над главом и сада већ можемо да размишљамо о проширењу породице", каже Милош Јанковић, командир саобраћајне полиције у Врању.

И у Краљеву је 200 станова из прве фазе завршено.

"Веома смо задовољни, стварно је једно насеље прелепо, иза зграде такође постоји једна зона за шетање, парк са клупама има значи места и за децу", каже Славиша Корњача, шеф смене Ватрогасно-спасилачког батаљона Краљево.

У Краљеву ће бити 950 станова за припаднике снага безбедности.

"Ми очекујемо да ћемо да кажемо на пролеће имати комплетно завршено, јер тренутно није нимало лако градити на том градилишту ни приступне саобраћајнице, ни инфраструктуру заједно са извођачима", каже Марица Мијајловић, в. д. директора Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта у Краљеву. 

До краја године, најављују из Министарства одбране, 1.500 активних и пензионисаних припадника војске Србије решиће своје стамбено питање.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво