Читај ми!

Зима је ту – како да вам хладноћа и епидемија не упропасте тренинг и омиљено трчање

Вежбање је неопходно и лети и зими, ако желите да вам организам функционише како треба. Ипак, на ниским температурама треба предузети посебне мере, саветују лекари специјалисти физиотерапије и спортске медицине. Велики опрез саветује се људима који су прележали ковид 19, упозоравају кардиолози. Ово је седам ствари које треба да знате како би своје редовне физичке активности наставили и по хладнијем времену.

Зима је ту – како да вам хладноћа и епидемија не упропасте тренинг и омиљено трчање Зима је ту – како да вам хладноћа и епидемија не упропасте тренинг и омиљено трчање

Колико хладно је превише хладно

У нашим условима и уз адекаватну припрему - људи не би требало да имају икаквих проблема да вежбају напољу и на температури до минус 10 степени, максимално минус 15, сматрају стручњаци за спортску медицину.

Веома је важно адекватно облачење, обавезно загревање, јачина ветра, као и постепено прилагођавање спољној температури.

Уколико изненада дође до захлађења, није добро одмах, први дан, наставити са истим интензитетом вежбе или истом дужином трасе коју ћете претрчати.

Обавезно загревање, али постепено

Пре тренинга треба загрејати мишиће и периферне делове тела, попут скочног зглоба, колена, и заштитити од хладноће руке и прсте.

Зими то треба радити постепено, па загревање може да траје и 20 до 30 минута, зависно од тога колико је хладно.

Треба посебно заштитити уста неком баријером да би се смањио ефекат хладноће на горње дисајне путеве.

Не смете заборавити уношење воде, јер ћете се и зими прегревати.

Обуците се као да је напољу топлије

Важно је да сте обучени тако да вам буде топло, али не превише, јер ћете се знојити брзо и прекомерно, и можда се прехладити.

Обуците се као да је време топлије него што јесте, на пример као да је десетак степени више, јер ћете се вежбом убрзо загрејати.

Ипак, за колико степени ћете прилагодити одећу, зависи од брзине трчања, од тога колико ћете времена провести на тренингу, од брзине загревања...

Памук није добар за зимски тренинг

Памучна одећа задржава влагу и зато није добар избор зими.

Постоје "тркачке мајице", направљене од такозваних "драј фит" материјала, који упијају зној, ослобађају вас влаге и чине вам кожу сувљом, али задржавају топлоту и не расхлађују вас.

Дајте себи ветар у леђа

Јак ветар ће вас успорити и отежати трчање, и притом смањити ионако ниску температуру, али то не мора бити разлог да останете у кући.

Најпре покушајте да трчите трасом на којој ћете избећи да вам ветар дува директно у лице.

Ако то није могуће, крените са трчањем у сусрет ветру, да би вам у повратку, када сте већ загрејани и ознојени, ветар дувао у леђа.

Гледајте и будите виђени - због ваше безбедности

Сунце зими излази касније, залази раније, па су веће и шансе да ћете трчати по мраку.

Возачима је видљивост смањена, коловози су клизави, па се додатан опрез препоручује и када пешачите, а поготово када трчите.

Не заборавите да обучете рефлектујућу или бар светлију одећу, како бисте возачима били видљивији.

Опрез након прележаног ковида

Хладније време доноси веће гужве у затвореним просторима, а тиме и већу опасност од заразе коронавирусом. Они који су прележали ковид 19 треба да буду веома опрезни и омогуће телу да се опорави пре него што почну да вежбају, упозоравају кардиолози.

Људима који су имали благи облик ковида 19, лекари саветују да се физички не напрежу две недеље након излечења. Након тога, препоручују се краће и лагане шетње, које могу из дана у дан да се продужавају, али без форсирања.

Када је реч о пацијентима који су прележали тежи облик ковида 19, лекари препоручују велики опрез, као и обављање комплетног кардиолошког прегледа - електрокардиограма, ултразвука, тестова на тропонин, па и магнетне резонанце.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи