Читај ми!

Како је некадашњи ученик-олимпијац донео Златну грозницу у Математичку гимназију

У Математичкој гимназији нови пројекат - Златна грозница. Осмислио га је некадашњи ученик и олимпијац, а сада студент два факултета Младен Пузић. Златна грозница је припрема репрезентације из такмичарске информатике током целе године. Све у циљу да информатичари буду исто тако успешни као математичари и физичари.

Припреме се, по идеји Младена Пузића одржавају сваке друге недеље, по шест сати и укључују предавања и самостални рад.

"Нека идеја је да они чим виде то нешто, одмах знају да примене на такмичењу: јер такмичарска информатика је веома практична ствар и није нешто што је довољна теорија већ је неопходно да знамо да је применимо на такмичењу и то је цела поента приче", објашњава Младен Пузић.

Часови се снимају и чувају за наредне генерације. И пажљиво се спремају.

"Ја сам студент на Математичком и Рачунарском факултету овде у Београду. Свакако зависи да ли ја предајем или имамо гостујућег предавача, али свакако кад је предајем то одузме 15-20 сати припреме по предавању, што уме бити некад незгодно, али ако се лепо распореди, свакако је то нешто што је забавно. Волим да предајем, волим да сарађујем са талентованим ученицима, тако да то није нешто што ми прави проблем", поручују аутор Златне грознице. 

Утисци ученика-математичара 

Богдан Петровић, ученик трећег разреда Математичке гимназије мисли да је то предавање одлично.

"Самим тим што имамо одличне предаваче, који су донекле свежи у такмичењима, имају доста искуства и доста знања, имамо одличне теме и самим тим доста можемо да научимо из овога". сматра Петровић.

И Матеји Вукелићу доста значи, јер , како каже, раде јако тешке и напредне ствари. "Неке ствари које би доста теже научио сам и ово су све јако актуелне ствари и јако потребне тако да ми много значи", оцењује Вукелић.

У школи се полако навикавају на Златну грозницу и њене предаваче.

"Па чудно им је. Они ме у Математичкој гимназији знају као ученика, И теткице су нас често питале - а где вам је професор? Тако да мислим то је све нормално. Не увредим се. Мени је то све углавном смешно, а драго ми је да већ нешто огу да пренесем овим млађим генерацијама такмичара", поручује професор Златне грознице. 

Младен је учествовао на двадесетак међународних такмичења. Најдража му је бронзана медаља на светској олимпијади из информатике.

А садашњи такмичари, тестираће своје знање током викенда на такмичењу у Бугарској. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се