Читај ми!

Светски дан детета – колико је пандемија променила свакодневицу најмлађих

Пандемија је донела нове проблеме и деци, подсећа нас Светски дан детета. Угрожава њихово ментално здравље и материјално стање. Свако дванаесто дете у Србији живи у апсолутном сиромаштву, а свако четврто се налази на граници сиромаштва, саопштио је Уницеф.

Сва деца треба да имају једнака права без обзира на расу, боју коже, порекло, вероисповест, имовинско стање или други статус - пише у Kонвенцији о правима детета, коју је ратфиковала и Србија. У пракси је током последњих деценија, и у свету и код нас, учињено много, сматрају упућени, али најмлађи се и даље суочавају са бројним потешкоћама.

"Оно што је добро у нашој земљи да све више деце похађа предшколско образовање, преко 60 одсто деце иде у вртиће, међутим када погледамо сиромашну децу, децу из сиромашних породица тај проценат је много мањи тек негде око 11 посто и 7 посто је за децу из ромских породица. Добра вест је да сада имамо више девојчица из ромских насеља која иду у средњу школу", навела је Јадранка Милановић из Уницефа.

Њихов положај је актуелна пандемија додатно угрозила, а на површину су испливали нови проблеми.

"То је проблем менталног здравља, што није ни чудо када знамо колико су ускраћена деца била и за фиизичке и за социјалне контакте, дружења са другима. Пре пандемије је било њих 7 посто деце која живе у сиромаштву, а пандемија је допринела томе да те породице са децом, а посебно из најсиромашијих породица, да су изгубили примања и зато је њима много већи проблем и да обезбеде све што је потребно за њихову децу", додала је Милановићева.

У знак солидарности са најугроженијом децом у целом свету, плавом бојом ће бити осветљени купола Народне скупштине, Палата Албанија, Мост на Ади и фонтана на Славији.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи