Читај ми!

Академци свој дан посветили борби за Закон о студентском организовању, плакете борцима за права младих

На Закон о студентском организовању академци су чекали петнаест година. Зато су овогодишњу академију, поводом Међународног дана студената, посветили управо борби за Закон који им доноси уређенији живот током студија. Oнима који су га писали и борили се за права младих уручене су плакете.

На универзитетима у Србији студира 230.000 академаца. Закон на који су толико дуго чекали и за који им је било потребно много енергије, да би коначно био и усвојен, јасно дефинише положај њихових представника.

"Први пут Закон дефинише шта су студентске организације и да оне постоје. На њега смо заиста поносни, јер ће заиста подржати активизам младих људи који се до сад није видео", каже Маргарета Смиљанић, председница Студентске конференције Универзитета Србије.

Професори кажу да је ово празник целокупне академске заједнице.

"Од њих очекујем да и даље имају критичко мишљење и свој став, да износе мишљења и да заједно, партнерски реагујемо и доносимо одлуке. Универзитет у Београду ће бити потпуно отворен за све студентске иницијативе и студентске захтеве", истиче проф. Владан Ђокић, председник Конференције универзитета Србије.

Такође, треба видети како студенти могу боље да се организују, да им стандард буде бољи и како да њихова улога у друштву буде значајнија.

"У будућем периоду нас очекује изградња или адаптација 12 објеката високог образовања у Србији. Наша орјентација јесте јасна: желимо да обезбедимо што боље услове за наше студенте, они су наша будућност, темељ нашег развоја", каже Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Зато из Министарства омладине и спорта најављују да ће у следећој години повећати и износ и број стипендија.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи