Читај ми!

Дипломирани правници не желе да волонтирају, када ће судови да их плате

Дипломирани правници за полагање правосудног испита - морају да стекну приправнички стаж. Он траје најмање 24 месеца, а највећи број приправника током стажа није плаћен. Зато је све више оних који се одлуче да стаж обављају у адвокатским канцеларијама које плаћају између 300 и 500 евра месечно. Струка упозорава да би такав тренд могао да угрози квалитет правосудног кадра.

Од понедељка до петка, осам сати сваког дана, али без зараде - тај пут дуг најмање две године прође већина дипломираних правника. Истом стазом ишао је и Ђорђе Прпа, који је диплому правника стекао пре три године, а круну правничке професије, правосудни испит, положио пре 10 дана.

"Приправници не само да немају зараду, него не остварују право ни на здравствену заштиту, нити имају пензијско, нити било које друго осигурање. Приправници имају врло неповољан положај, јер их након две године бесплатног рада ишчекује правосудни испит, али ни то правосуђе их не дочекује отворених руку, с обзиром на то да ни након две године волонтирања није отворено радно место за приправника, који је волонтирао у неком суду", наводи Ђорђе Прпа.

Добија ли, ипак, неко накнаду 

Поред приправника волонтера у судовима и тужилаштвима, на стажу су и приправници који добијају одређену накнаду. Ипак, њих је далеко мање. То потврђује и статистика Вишег суда у Београду - 2017. је било ангажовано 10 приправника волонтера и четири приправника по конкурсу. Ове године плаћених приправника нема, а на стажу су 22 волонтера.

"Нажалост, та деца се одлучују да иду тамо где им је бар нешто плаћено, па је мањи одзив. Мада не могу да кажем, ето у последњих годину дана имамо 22 волонтера приправника. Суд ни на који начин не утврђује број приправника у суду, нити расписује конкурс, већ то ради надлежно министарство када оцени које број је потребан", наводи Ида Никитовић, судија Вишег суда у Београду.

Последњи такав конкурс Министарство правде спровело је 2018. године. Струка зато апелује - приправника би требало да буде више, а конкурси чешћи.

"Ова тенденција има много негативних последица за правосуђе, прво из разлога што приправници током свог стажа у многоме помажу раду судија и тужилаца, а друго, што је много важније, након положеног правосудног испита они представљају кадар који на најбољи начин може да одговори на изазове послова судијских и тужилачких помоћника, као и касније носилаца правосудних функција", наводи Вања Томић, Удружење судија и тужилаца Србије.

Планирају се и плаћена места за приправнике

У Министарству правде наводе да је у 2018. години спроведен јавни конкурс за пријем 160 судијских и тужилачких приправника који се примају на период од три године.

"Дакле ове године истиче период на који су приправници примљени и у том смислу Министарство правде ће у оквиру својих надлежности, а у складу са донетим Кадровским планом за 2021. годину анализирати постојеће стање и спровести одговарајуће активности", наводе из Министарства правде.

Прецизирају и да Кадровски план предвиђа да ће за плаћено радно место судијског приправника бити отворено 99 места, а тужилачког приправника 32, што је мање него на конкурсу 2018.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се