Читај ми!

Шта значи бинџовање алкохолом код младих

Колико сте пута чули реченице: то је само пиво; ништа му неће бити од једне чашице ракије, ракија је здрава, природна; мора некад да почне да пије? Проблеми се јављају између осмог разреда и преласка у средњу школу, то је најкритичнији период за промене понашања и самог обликовања идентитета који је карактеристичан за адолесценцију, кажу лекари.

Свака пета особа између 15. и 24. године редовно пије алкохол, показују истраживања Европске комисије. Колико пратимо светску статистику и да ли је епидемија утицала на раст броја алкохоличара у Србији?

Почео је да пије у седмом разреду основне школе. Петком и суботом – три пића. У средњој школи много више.

Паре за ужину користио је за алкохол, прво пиво, а затим жестока пића. Сада је С. Н., иако млад, други пут на одвикавању.

"Почео сам да тонем, породица ме избегава, остао сам без посла, упао у блато", испричао је С. Н., пацијент Специјалне болнице за болести зависности.

У Специјалној болници за болести зависности лече се старији од 18 година. Примећују да се јавља све већи број младих. У Институту за менталне болести, ипак кажу, да се код њих лече и деца од 12 година.

"Тинејџери доби од 15 до 19, и то сваки шести, бар једном месечно ексцесивно пије алкохол. У страној литератури и код нас се усталио израз бинџовање алкохолом, што значи да током једне прилике, одједном попију велику количину алкохола", каже др Марија Дабетић, психијатар из Института за менталне болести.

Који период је најкритичнији 

Тинејџерско доба је само по себи изазов, породице морају отворено да разговарају и да препознају проблем.

"Проблеми се јављају у неком размаку између осмог разреда и преласка у средњу школу, то су најкритичнији периоди за промене понашања и самог обликовања идентитета који је карактеристичан за адолесценцију", истиче др Душан Војиновић, клинички лекар из Специјалне болнице за болести зависности.

Алкохолизам има неколико фаза, последња је зависнички образац који се успоставља после седам до десет година опијања. Последњи подаци стручњака не охрабрују.

"Свуда у свету је, па и код нас, забележена повећана злоупотреба, већа конзумација алкохола, он је легалан и доступан", каже др Марија Дабетић.

Др Војиновић указује на то да је важно да имате отворену комуникацију, што је за почетак најбитније да буде позитиван породични модел, да се негује нулта толеранција према алкохолизму бар када су у питању малолетници.

Лекари упозоравају: здрава породица је основа свега. Отворен разговор, заједничко решавање проблема и лични пример – не можемо од наше деце да тражимо да се понашају онако како се ми не понашамо.

Баш то је аргумент нашег саговорника с почетка приче – када би му отац рекао види какав си, он је одговарао: исти као и ти.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара