Читај ми!

На Дан сећања на жртве у саобраћају порука – алкохол и волан не иду заједно

У свету годишње погине 1,3 милиона учесника у саобраћају, а око пет милиона буде повређено. Дан сећања на жртве у саобраћају – 17. октобар, добар је начин да се подсетимо да можемо нашом пажњом некоме да сачувамо живот, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Србија се у ту акцију укључила 2010. године и од тада број погинулих у саобраћају код нас опада. О томе јасно говоре и бројеви, довољно је рећи да је страдало 426 особа од почетка године, што је 11 одсто мање него прошле године.

Међутим, повређених је неупоредиво више – са 5.239 број се попео на 16.732, а то је три пута више.

"Када је реч о возачима под дејством алкохола, они су од почетка године изазвали 2.000 саобраћаних незгода у којима је погинуло 43 лица, а 1.400 лица је повређено. Оно што је посебно страшно, 400 возача је изазвало саобраћајну незгоду са преко два промила алкохола у крви, што представља насилничку вожњу", каже Алекснадар Раденковић из МУП-а.

Дамир Окановић из Комитета за безбедост саобраћаја поручује да алкохол и волан не иду заједно.

"Много је јефтиније узети такси, много је јефтиније преноћити негде, много је јефтиније од новчаних казни за вожњу под дејством алкохола, а да не причамо о томе да ћете, ако скривите саобраћајну несрећу под дејством алкохола, платити сву шетету која настане, а она се мери милионима динара", истиче Окановић.

Агенција за безбедност саобраћаја доста улаже у превентивно деловање, јер се једино тако дугорочно могу очекивати још већа побољшања. Рецимо, прошле године погинуло је 11 малишана, а ове девет.

"Највећи број деце је у групицама на улици, што је посебно опасно, па апелујемо на родитеље да обрате пажњу и поведу рачуна где се деца крећу, јер број незгода са децом полако почиње да буде упозоравајући", наглашава Душан Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Европарламентарци истичу да су за нулту стопу смртних случајева на путевима Уније до 2050. године потребне строге мере, попут ограничења брзине на 30 километара у градовима, нулте толеранције за вожњу под дејством алкохола. Такви закони су у припреми и биће уведени наредних година.  

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво