Читај ми!

Већина старијих жена трпи насиље и ћути - како се то може променити

Чак 68 милиона старијих жена у свету трпи насиље. Више од половине од 448 старијих жена у Србији доживело је неки облик насиља - показује истраживање Црвеног крста Србије и Аустрије. Само једна жена је пријавила насилника. О насиљу које трпе углавном ћуте, јер не виде излаз.

Отворе понекад душу, али желе да та исповест остане у дискрецији. А трпе вербално, физичко све чешће и финансијско насиље. Највише их боли када то доживе од рођене деце.

"Било је случајева да син ошамари мајку или да ошамари оца, али то је остало затворено да смо у разговору, јер и ја сам мајка - знам да то боли и када би не дај боже то доживела како би ми било. Али битно је да их разуме волонтер и да им помогне да опрости јер мајка је та која треба да прими и да опрости", каже Даница Шмиц, волонтерка Црвеног крста Србије.

Већина старијих жена трпи и ћути, јер су тако васпитаване и сматрају да је то део менталитета и друштвених норми.

"Чак и наше истраживање је показало да већи проценат старијих жена трпи неки облик насиља уколико има традиционално мишљење, ја сам ту да трпим и да ћутим а онда имамо и онај модел саможртвовања где старије жене кажу - па ја сам стара мени то не треба. И то треба да мењамо тај менталитет", каже Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

У Аустрији, на пример, чешће пријављују насилника и имају бесплатну правну помоћ и бројне друге услуге подршке.

"Током пандемије насиља над женама су интензивирана, показују извештаји. То се нарочито односи на старије жене. Оне су одсечене од спољашњег света, везане за своје куће и зависе од оних који се старају о њима", рекао је Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији.

Поверенику за заштиту равноправности стари у Србији жале се углавном зато што не могу да остваре права пред државаним органима, у здравственим и социјалним установама.

"Данас имамо много бољи систем заштите, али оно на чему се недовољно ради је превентива. И даље се наставља са посебном врстом стигматизације и неразумевања улоге најстаријих суграђана који се све чешће посматрају као посебан тетрет за друштво", каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Током двогодишњег пројекта Црвени крст Србије едуковао је старије жене да препознају насиље, како и коме да га пријаве. Обучено је и 200 геронтодомаћица, које свакодневно улазе у њихове домове.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво