Читај ми!

Аеродром "Росуље" код Крушевца добија јасне контуре, зашто се гради на 260 метара надморске висине

На територији Града Крушевца реализују се два капитална пројекта. Деоница Моравског Коридора од Појата до Крушевца и изградња аеродрома "Росуље" за спортске, карго и комерцијалне летове. Ако се радови на будућем аеродрому наставе овим темпом очекује се да буду завршени до краја године у предвиђеном року.

У односу на лето када су извођени обимни земљани радови, локација будућег аеродрома површине 40 хектара добија јасне контуре. Увелико се ради на припреми за асфалтирање полетно-слетне писте дужине 820 метара, рулне стазе и ограђивању комплекса.

Аеродром "Росуље" удаљен је пет километара од Крушевца. Висораван Јасиковица на 260 метара надморске висине изабрана је због повољне руже ветрова. Оно што је карактеристично је да овде има магле само пет дана у години и то у јануару.

Такви услови су ишли на руку извођачима радова. Са изградњом се почело крајем јуна, а после четири месеца ушло у завршну фазу.

"Носиће кодну ознаку 2Б што значи да ће моћи да слете авиони распона крила од 15 до 24 метара ширине. Од прошле недеље најтачније, аеродром Росуље више не послује у оквиру Јавног предузећа као што је пословао раније, чији је оснивач био првенствено град, а онда и Република Србија. Аеродром Росуље на даље ће пословати у оквиру Аеродрома Србије чије седиште је у Нишу", каже Драгана Павловић, руководилац аеродрома "Росуље".

За шест година, у овај развојни пројекат из државног и градског буџета уложено је четири и по милиона евра.

"Радимо већ и неке развојне планове, како ћемо читаво ово подручје овде око аеродрома, заиста и упослити на један посебан начин. Значи дати му један вид комерцијално карго центра, логистичког центра. А није спорно ни да се дешавају мањи летови, чартер летови. Ауто пут и аеродром, све се то лепо увезало, идемо, морамо да модернизујемо земљу. Значи 21. век, потребна је и та брзина, са том брзином стиже и сигурност у саобраћају", напомиње Војкан Тутулић, градски урбаниста.

Хангар од 600 квадрата остаће празан до краја године, док се радови не заврше. По добијању дозволе од Директората за цивилно ваздухопловство, на нову локацију, слетеће први авиони.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво