Секира и моторна тестера нису за свакога – неискусне дрвосече страдају широм Србије

Сваке године широм Србије страдају дрвосече, а професионалци сматрају да је главни разлог то што се тако ризичним послом баве они који нису довољно обучени.

Драган Обреновић је професионални секач који се за дрвосечу школовао. Они који га познају позову га када искрсне проблем у обарању дрвета.

У истом дану када је угашен један живот у шуми у другом пожешком селу, захваљујући њему избегнута је још једна трагедија.

"Основне мере нису предузете. Дувао је ветар, па уместо дрво да падне доле, оно је кренуло да пада горе. Немамо кадра више. Нисмо четрдесет година школовали кадар. Шта ради шумарска школа у Краљеву? Ко нама у шуми сече милионе кубика, кад секача више немамо", пита Драган Обреновић.

Како би обезбедили приход за породице, они који се нису школовали за професионалне секаче ослањају се на искуство. На опрезу због бројних ризика у шуми морају да буду и трактористи.

"Има много ствари које треба обратити пажњу - и на прилаз и на пањеве... Стварно не можеш ништа да предвидиш док не дођеш", упозорава Душко Остојић из Пожеге.

Неопходна заштитна опрема 

Хитна помоћ Дома здравља у Пожеги сваке године у јесењем периоду има честе интервенције због повреда приликом рада у шуми. Амбулаnтно се могу решити само оне лаке.

"Немамо могућност шивења рана. Обично су то неке повреде које су спољашње, а унутрашње повреде шаљемо даље на ортопедију и на даља снимања, даља испитивања, на даљу тријажу", објашњава доктор Рајко Мрдак из Службе хитне помоћи Дома здравља Пожега.

У косјерићком крају најчешће се повређују трактористи јер су дрвосече све опрезније.

"Много аматера има, али сви професионалци имају заштитну опрему, а аматери мање и раде, мало су мање изложени тим опасним машинама", истиче сервисер моторних тестера из Косјерића Драган Лазић.

Ко се лати моторне тестере и рада и у сопственој шуми, најсигурнији ће бити са заштитном опремом. За њу је потребно издвојити колико и за пет кубика дрва, а живот нема цену.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи