Читај ми!

Јутрошњи напад на екипу Хитне помоћи само један у низу, да ли им треба статус службеног лица

У среду ујутру техничара из екипе Хитне помоћи у Београду пацијент је напао ножем. Да ли је запосленима у Ургентном центру и Хитној помоћи потребан статус службеног лица да би се заштитили?

Увек спремни да изађу на терен како би пружили прву помоћ пацијенту. Екипа Хитне помоћи дневно прими око 1.800 позива. Ипак, иако долазе да помогну, не прође све увек глатко. Јутрос су лекари нападнути јер пацијент није хтео да стави заштитну маску.

"Докле год је то било на нивоу вербалног напада, наша екипа је једноставно издрилована, имамо тај професионални кодекс да преко тога можемо да пређемо, али када је почео да прети да ће искористити нож, ухватио се за њега и кренуо на техничара Хитне помоћи, он га је ухватио за руке и заиста успео да га заустави у том нападу. Позвали смо МУП који је изашао на терен, понудили смо после тога да се пошаље друга екипа на терен уз присуство МУП-а, али је пацијент то одбио", рекла је др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Сматра да је сваки лекар хитне помоћи некада доживео неку врсту физичког напада.

"Некако су мање учестали од како је корона, међутим како корона предуго траје све је више вербалних напада, нарочито велики притисак трпе лекари на централи 194", додаје др Ивана Стефановић.

Најчешће их вређају јер, по мишљењу пацијената, не реагују довољно брзо на позиве. То, како кажу лекари није тачно. Зна се ко је приоритет.

"Важно је да видимо како да спречимо да до тога дође, можда је један од наших начина за који мислимо да ће нам помоћи је да добијемо статус службеног лица, јер, ето, боримо се годинама. Постоје разне препреке зашто то до сада није реализовано, али мислим да кад би неко кренуо на лекара, техничара хитне помоћи, мало би размислио ако бисмо ми имали статус службеног лица", сматра др Ивана Стефановић.

Не нападају пацијенти само лекаре Хитне помоћи. Дешава се то и у Ургентном центру, али ређе.

"Ми смо пре четири године увели систем видео-надзора који је јасно дефинисан и обележен на више различитих места у Ургентном центру, тако да људи који покушавају нешто ипак имају сазнање да су константно под видео-надзором и у случају било каквог инцидента се јасно види шта се десило", указује др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра.

Додаје да су свима померени прагови толеранције поготово у ових годину и по дана.

"Сигурно нису пријатни у случају да неко њих дефинише као мање хитног пацијента, а то смо дефинисали пре шест месеци степен хитности и могућност најдужег чекања", наводи др Марко Ерцеговац.

Физички напади су на лекаре ретки, али ни вербални нису пријатни. Пандемија траје предуго и свима је нижи праг толеранције, што свакако не сме бити оправдање. Ни за лекаре, ни за пацијенте.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи