Читај ми!

Вратити углед занатским школама – хирург и механичар су једнако часна занимања

Неосновано понашање пре увођења дуалног образовања показује да смо потпуно запоставили занатска занимања, односно трогодишње и четворогодишње профиле. Тако смо дошли до ситуације да сада немамо куваре, конобаре, водоинсталатере, керамичаре. Морамо да вратимо углед стручном образовању, каже за РТС помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић.

Габријела Грујић је упитала ко нам даје за право да не вреднујемо трогодишња занимања у односу на високо образовање, када говоримо о квалитету образовања.

"Дуално образовање даје квалитет образовања да сви млади људи који желе да се образују за ове профиле добију максималан квалитет образовања. Један конобар мора да говори више језика и говоримо о квалитетном образовању", истиче помоћница министра за дуално образовање.

Према њеним речима, увођењем дуалног образовања Србија већ има 54 профила. Од наредне школске године Привредна комора Србије је мапирала још 11 нових профила.

"Морамо да говоримо о томе да као родитељи, наставници, директори вратимо углед стручном образовању на овај начин зато што је једнако часно и хирург и авио-механичар", наводи Габријела Грујић.

Навела је и да је за време пандемије коронавируса Сектор за дуално образовање направио онлајн базу, која броји 800 снимљених лекција.

"Та база је у процесу дигитализације и налази се на нашем сајту. Апсолутно смо спремни да са планом и програмом можемо да одржавамо наставу. Али је много важније да те лекције омогућавају ученицима да заврше школску годину али и будућим ученицима дају одређене смернице", каже помоћница министра за дуално образовање.

Пет нових смерова у школама 

Додаје да јавна предузећа и привредни сектор подржавају дуално образовање, а све у корист младих људи.

Грујићева истиче да од ове школске године постоји пет нових профила који су веома атрактивни као што је техничар форензике, техничар за обраду намештаја, столар...

"Планирамо да по моделу који смо основали у Вршцу имамо јаку подршку развоју струке. Да на једном месту имамо средњу школу, високу струковну школу у области ваздухопловства и пилоте и авиомеханичаре и да је аеродром у Вршцу део образовног система", каже Габријела Грујић.

Додаје да ће по истом моделу, за наредну школску годину, бити изграђен нови центар за развој железнице са четири профила – технчар за безбедност железничког саобраћаја, техничар за управљање у железничким саобраћају, транспорт.

"Суштина је да на истом месту можемо да школујемо студенте за више нивое образовања и да имају савремену опрему коју ће Министарство обезбедити", поручила је помоћница министра.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се