Читај ми!

Школско звоно поново се пролама Старом планином, после 15 година ђаци поново у Рсовцима

После 15 година поново је отворена школа у старопланинском селу Рсовци. За сада је у клупама троје ђака млађих разреда, а после реконструкције објекта, настава ће почети и за старије основце. Школа у Рсовцима тако ће први пут, после четири деценије, имати ђаке у свим разредима.

Звук школског звона поново се пролама Старом планином. Највише су му се обрадовали Јована, Лана и Димитрије. За сада, они су једини ученици у селу Рсовци.

"Волим да идем у школу и учитељица ми је много добра. Учимо облике и песмице", каже Јована Златић, ученица првог разреда.

Да би и старији основци могли у школске клупе, мајстори убрзано раде на обнови школе у Рсовцима.  За то време десетак ученика похађа наставу на даљину.

"Тренутно идемо онлајн, а све што нам није јасно дођемо овде да нам учитељица Ана лепо објасни. Све нам помогне да лепо схватимо", прича Сташа Златић, ученица осмог разреда.

Учитељица Ана Цанић додаје да се школа тренутно ради, реновира. "Биће адаптирана цела школа и биће удобније нама и деци за рад. Очекујемо што више деце да се врати на планину и да напунимо школу", испричала је Цанићева.

Школа у Рсовцима је поново отворена захваљујући власницима фарме "Ева", који су запошљавањем младих породичних људи, оживели тај крај.

"Највећи интерес је да обезбедиимо и вртић и предшколско, да дете од две до 15 година има шансу да живи овде и да ми као родитељи нисмо подељени. Штета је да природа не врати човека у оном исконском облику да је негује и да наставимо да живимо овде", сматра Марија Велиморовић са фарме "Ева". 

За недељу дана биће завршена обнова школе. Радове са три милиона динара финансира градска управа Пирота.

"Без школе, инфраструктуре, као што је пут и неких туристичких атракција, али и без производних капацитета у смислу фарми, која је центар окупљања и људи и дешавања и економије, нема напретка. А ми све то сада имамо", наводи Владан Васић, градоначелник Пирота.

До школе се стиже обновљеним асфалтом, а улагање државе у путну инфраструктуру Старе планине, ове године, веће је од два милиона евра. Школа, пут и фарма дају наду да се ток миграције може окренути.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво