Читај ми!

Како студенти оцењују живот у домовима и до када могу да конкуришу за смештај

Студенти старијих година студија до краја месеца могу да конкуришу за смештај у студентским домовима. Документа предају високошколским установама на којима студирају, а у домове ће моћи да се уселе до 10. децембра. Живот у њима академци оцењују деветком.

У 14 студентских домова у Београду има 10.500 места. Епидемијска ситуација се редовно прати и контролише.

Горан Минић, директор Установе "Студентски центар Београд", каже да је коронавирус потврђен код 19 студената, као и да је важно то да нико од њих не борави у студентском дому.

"Од новембра функционише и привремена ковид болница Хостел 'Краљ Александар Први'. Тренутно се у тој ковид болници налази само један студент који чека резултате тестирања. Дакле, оно што је важно истаћи за епидемиолошку ситуацију то је да она у студентским домовима ни у једном тренутку није била алармантна и није измакла контроли", оценио је Минић.

Живот у домовима за оцену девет

Тренутно у њима борави 7.100 академаца. За сва три оброка дневно студент издваја 171 динар. Цена смештаја зависи од категорије и креће се од 1.020 до 1.980 динара месечно.

"У студентском дому сам од прве године. Рекла бих да је студентски дом једно искуство које се пружа само у овом периоду, да смо окружени својим вршњацима, да пролазимо сви кроз исте муке, да се подржавамо, па и дружимо", задовољна је Јелена Стојановић, студенткиња треће године Филолошког факултета.

Јован Цветковић, студент мастер студија Београдске пословне школе, живи у дому "Краљ Александар" већ три године. Каже да је веома задовољан условима становања, што се тиче саме собе, мензе, близине свих осталих факултета.

"У првој години сам била у стану. И било ми је јако досадно. Међутим, када сам прешла у дом упознала сам доста људи и сад ускоро треба и да изађем из дома тако да ће ми пасти веома тешко", рекла је Јадранка Вучићев, студенткиња четврте године Правног факултета.

Сваке године се спроводи анкета међу студентима. Живот у домовима оцењен је деветком.

"Спроведена је бруцошка расподела, дакле за студенте прве године основних студија. Имали смо ове године 20 посто више пријављених студената, што нас радује да су студенти препознали да су студентски домови квалитетна и безбедна места за њихов живот", истакао је Горан Минић.

Изградња нових студентских објеката

Недавно је ратификован Оквирни споразум са Развојном банком савета Европе за финансирање новог пројекта "Студентско становање" од 2022. до 2026. године.

Пројекат је вредан 48 милиона евра и реализоваће се у две фазе. У првој се планира изградња новог објекта у оквиру комплекса "Студентски град" на Новом Београду са 1.000 места за смештај студената, као и завршетак студентског дома у Нишу са 400 места.

У другој фази градиће се нова зграда у оквиру студентског кампуса у Новом Саду и реконструкција Студентског дома "Карабурма".

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво