Читај ми!

Прваци у Србији имају најбољи европски уџбеник "Дигитални свет" – по чему је он тако посебан

Србија има најбољи европски уџбеник за први разред. На највећој манифестацији писане речи на свету, Франкфуртском сајму књига, Златну награду освојио је српски уџбеник "Дигитални свет 1", чији су аутори Гордана Рацков и Арпад Пастор. Директорка "Вулкан знања" Нада Осмајић каже за РТС да су били изненађени, а посебно што је конкуренција била јака из образовних европских система које ми често узимамо за поређење као нешто где бисмо желели да будемо.

Нада Осмајић истиче да су први пут учествовали на било којем такмичењу, а како каже када се пријавите ви нешто и очекујете, али прво па злато, признаје да су били изненађени.

"Морам да признам да смо били изненађени, а посебно што је конкуренција била јака из образовних европских система које ми често узимамо за поређење као нешто где бисмо желели да будемо", навела је Осмајићева.

Осмајићева каже да свакако прија наћи се у друштву познатих европских издавача и да је "Златна награда" и похвала за досадашњи рад, али је додатна мотивација и обавеза за будући рад.

Што се тиче могућности да се овај уџбеник преведе на неки други језик и користи у неком страном образовном систему, Осмајићева је рекла да "би им било драго, али да и то није једноставно да се деси".

"С обзиром да се уџбеници пишу по неким оквирима које зада Министарство, као и код нас у земљи, то баш није тако лако као кад преведете неку књигу намењену деци општег типа, тако да би смо јако волели, али не знамо колико је то изводљиво", поручила је Осмајићева.

"Уџбеник интересантан ученицима, а инспиративан и иновативан за учитеље"

Аутори награђеног уџбеника "Дигитални свет 1" на Франкфуртском сајму књига, Гордана Рацков и Арпад Пастор из Кикинде, успели су да примене вишегодишње искуство у раду са ученицима.

Гордана Рацков каже да су при писању уџбеника водили рачуна да он првенствено буде интересантан ученицима, а да опет буде инспиративан и иновативан за учитеље.

"Припремили смо уџбеник какав бисмо ми волели да користимо у раду с ученицима. Нама је био императив да уџбеник може да се користи у свим различитим учионицима, јер све учионице нису исто опремљене, да могу да га користе учитељи који имају различито предзнање. Такође, ученици који га користе да могу да раде самостално или уз помоћ родитеља", објаснила је Рацков.

За то је, истакла је, веома важно да навигација буде добра, упутства јасна визуелно заснована како да се користе и атрактивни приступ обраде тема без којег се не може добити добар уџбеник.  

"Дигитални свет 1" је нов предмет у школи, а аутори су се трудили да буде конципиран кроз забавну игру. Тако се у уџбенику могу наћи разне илустрације, стрипови, ребуси, слагалице, али и логички задаци.

Са штампаним паралелно су радили и дигитални уџбеник који садржи 3Д анимације, видео и аудио записе, интерактивне тестове...

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво