Читај ми!

"Дигитални свет“ најбољи европски уџбеник за прваке

На најпрестижнијем Франкфуртском сајму књига, уџбеник "Дигитални свет 1", чији су аутори Гордана Рацков и Арпад Пастор освојило је Златну награду за уџбеник. Престижно признање за "Најбољи европски уџбеник"- БЕЛМА припало им је у категорији уџбеника за први разред основне школе.

Упркос јакој конкуренцији у којој су били водећи издавачи из Немачке, Швајцарске, Словеније, Шведске, Италије, Шпаније, Бугарске и других земаља победила је издавачка кућа "Вулкан знање", која је први пут учествовала у овом надметању.

Награду су доделили Сајам књига у Франкфурту, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија и Европско удружење издавача уџбеника.

О најбољима је одлучивао међународни жири састављен од стручњака за образовну литературу из неколико европских земаља, који је препознао "Дигитални свет 1" као иновативан и најбољи европски уџбеник за основно школско образовање.

Гордана Рацков и Арпад Пастор из Кикинде, успели су да примене вишегодишње искуство у раду са ученицима креирајући "Дигитални свет 1".

Овај уџбеник бави се темама из области информатике и рачунарства, а циљ аутора био је да се ученици заинтересују за нови предмет кроз различите задатке и игровне активности које ће им помоћи да се упознају са основама програмирања.

Свака тема и лекција креирана је према узрасту ученика. Осим што је писан занимљивим и разумљивим језиком, овај уџбеник представља штиво будућности. Кроз различите задатке ученици могу, самостално или уз помоћ одраслих, да науче како да безбедно користе интернет и како да алгоритамски размишљају.

Дизајн уџбеника уважава узраст ученика, па је однос између текстова, илустрација и методичке апаратуре добро избалансиран. Поред штампаног, постоји и дигитални уџбеник, који садржи 3Д анимације, видео и аудио-записе, интерактивне тестове, образовне алате и игре за развој различитих когнитивних вештина.

"Дигитални свет 1" већ се користи у многим школама у Србији.

"Ово је велико признање 'Вулкан знању', потврда за посвећеност квалитету уџбеника коју негујемо од самог почетка, али и добар начин за промоцију Србије, нашег образовања и издаваштва - изјавила је директорка "Вулкан знања" Нада Осмајић.  

По речима представника из ове издавачке куће био је велики изазов припремити потпуно нове и другачије уџбенике уз велику конкуренцију других издавачких кућа.

Посебно је изазов било осмислити уџбеник по највишим стандардима који ће наше најмлађе ученике увести у свет дигиталног образовања и што боље им приближити нови предмет у српском образовном систему.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара