Читај ми!

Плодови Рађевине приказани на манифестацији у Крупњу

На манифестацији "Плодови Рађевине" Крупањ је угостио представнике стотинак пољопривредних газдинстава из целе Србије, који су приказали све што су припремали током читаве године. Циљ манифестације је да подстакне и оснажи живот и рад на селу.

Породица Максимовић из Брштице код Крупња, пчеларством се бави од 1931. године. Четири генерације годинама су градиле бренд, а традиција се наставља.

Уз плодне њиве и велики труд, за успех на селу важно је, кажу пољопривредници, да читава породица буде укључена у посао.

Осим произвођача сезонске зимнице, воћа и поврћа, представила су се и Удружења предузетница која покушавају да оснаже жене из руралних крајева.

"Имамо под малином хектар и двадесет ари и купине осамдесет ари, воћа имамо око шест хектара. Сушимо, претварамо у џемове, имамо овај шљивани колач и ракију", наводи Радован Дамњановић из Осечине.

"Маса жена је спремна да наступа на оваквим манифестацијама и баве се разноразним ручним радовима, неке се баве тестенинама, неке раде, торте колаче", Радован Милетић из Љубовије.

У Рађевини већина становништва живи од пољопривреде и воћарства, а на имањима предака гаје органске малине, купине и аутохтоне сорте кромпира.

"Имали смо приносе пет хиљада тона малине, две и по хиљаде тона купине, и око неких хиљаду тона шљиве, значи никад роднија година што се може видети", указује Александар Петровић, помоћник председника Општине Крупањ.

До краја идућег месеца производи из Рађевине моћи ће да се купују широм Србије преко апликације која је умрежила све пољопривредне произвођаче из тог краја.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара