Читај ми!

Сваког дана у Србији два милиона килограма хране заврши у смећу – како то променити

У Србији 480.000 људи, тј. седам одсто становника, живи на самој ивици егзистенције, а готово четвртина популације је у ризику од сиромаштва. С друге стране, свакога дана се у нашој земљи баци два милиона килограма хране, један човек баци 300 грама. Уместо у канти, ево начина како да та храна заврши у тањиру оних који нису у могућности да је купе.

У току је кампања "Спасимо храну, спасимо хуманост", у склопу Пројекта за унапређење оквира за давање који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а коју спроводи Коалиција за доброчинство предвођена Фондацијом "Ана и Владе Дивац".

Менаџер тог пројекта Жељко Митковски каже да сваки становник Србије годишње баци 30 до 40 килограма хране, те да је неопходно да заједно поведемо рачуна о томе – да смањимо количину хране коју бацамо и повећамо количину хране која се донира.

"То можемо учинити на различите начине – можемо боље планирати куповину, боље складиштити храну и боље организовати у фрижидерима. А наравно, уколико се догоди да видимо да смо припремили више хране, увек је можемо поделити са пријатељима или угроженим комшијама", рекао је Митковски.

Као пример навео је своју комшиницу која када спреми већу количину хране за недељни ручак увек, бар део колача или неку шницлу, однесе комшији који је угрожен.

Кампањи се прикључио велики број компанија, па тако сада у појединим трговинским ланцима грађани могу да купе неки производ и да га одложе у корпу за донирање.

Такође се организују акције у којима када потрошачи пазаре одређени производ, та компанија, произвођач или дистрибутер донирају један сличан производ.

Шта је са ПДВ-ом 

Додаје и да трговински ланци донирају део својих производа, али да би донације биле веће када би се укинуо ПДВ на такве артикле.

"Произвођачи и продавци када храну донирају, морају платити ПДВ као да су ту храну продали. Како би се повећале донације, било би добро да се проблем реши по угледу на 20 земаља чланица ЕУ, које су укинуле ПДВ на донације хране како би помогле свом најугроженијем становништву и како компанијама не би било јефтиније да баце ту храну када јој истекне рок трајања, већ да је могу донирати пред истек рока без плаћања ПДВ-а", објаснио је Митковски.

Напомиње и да за то пример имамо у непосредном окружењу, те да су то већ учиниле Хрватска и Бугарска.

Истиче да је значајно да се у ову хуманитарну акцију укључе и компаније из других сектора привреде, и подсећа да сви, па и заинтересовани грађани, могу да донирају и новац за пакете који могу да задовоље месечне потребе четворочлане породице.

Иначе, Организација за храну и пољопривреду, ФАО, сутра обележава Светски дан хране, а то је и дан када је ова организација основана 1945. У нашој земљи се 16. октобар као Светски дан хране обележава од 2001. године.

Тим поводом Митковски поручује да је у овим тешким временима кључно да бринемо једни о другима и свакодневно радимо на унапређењу солидарности у нашем друштву и позвао грађане да се на сајту "Спасимо храну" информишу о начинима на које се може смањити количина хране која се баца, и како могу помоћи најугроженијима.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара