Читај ми!

Брнабић: Приоритет потпуна дигитализација здравства

Потпуна дигитализација здравства један је од кључних приоритета Владе Србије, изјавила је на самиту "Обнова кроз дигитално" премијерка Ана Брнабић и истакла да се све што је урађено у последњих пет година у дигиталној трансформацији јавне управе и система образовања "исплатило" током пандемије ковида 19.

Брнабићева је учествовала на водећем светском самиту GovTech Summit , који окупља највеће лидере у области дигиталних иновација у јавном сектору, и говорила о резулатима које је Србије постигла у области дигиталне трансформације започете 2016. године.

''Све што смо урадили током 2016. и 2017.године у дигитализацији управе и реформи образовања заиста се исплатило током ковид кризе, скоро да смо били припремљени на пандемију'''', рекла је Брнабићева коју је интервјуисао Данијел Корски, бивши саветник британског премијера који сада води инвестициони фонд који подржава стартапове који се баве иновацијама у јавној управи.

Говорећи о дигитализацији образовања у Србији, премијерка је казала да је 2018. године почело увођење дигиталних уџбеника и учионица и да је Србија била спремна када је у марту прошле године због пандемије ковида 19 уведена он-лајн настава у школама.

Србија једна од ретких земаља у којој није изгубљен ниједан час наставе

''Мислим да смо једна смо од ретких држава у којој током пандемије ученици нису изугубили ниједан час наставе'', рекла је Брнабићева.

Истичући значај дигиталних технологија, подсетила је да је Канцеларија за ИТ и е-Управу имала капацитете да брзо развије софтвер и систем за пријављивање грађана за вакцинацију, као и да су грађани разумели који су бенефити процеса дигитализације.

''Могу да проверим на телефону колико је људи примило прву дозу, колико другу дузу, колико се пријавило за бустер дозу, сву статистику, то је задивљујуће постигнуће у дигитализацији јавне управе у последњих пет година'', рекла је Брнабићева.

Како је рекла, да је могла да предвиди са каквом ће се пандемијом свет суочити, дигитализација здравства би била приоритет, али је као премијерка одлучила да то буде образовање јер је, истакла, сматрала да је то основ за будуће компетенције и да тај процес почети од основних школа.

''Требало је умрежити све школе на интернет, увести дигиталне учионице, уџжбенике. Али, нисмо могли да радимо све у исто време'', рекла је Брнабићева.

Пандемија успорила процес дигитализације здравства

Указала је да је Србија започела дигитализацију здравства у другој половини 2019.године, али да је пандемија успорила тај процес.

''Да смо то спровели раније, мислим да бисмо могли да руководимо пандемијом другачије, били бисмо способни да доносимо одлуке засноване на много релевантнијим подацима и информацијама. Ниједна држава у Европи нема комплетно дигитализован систем у здравству, али то је сада наш приоритет'', навела је премијерка.

Говорећи о последицама ковид пандемије, премијерка је казала да има позитивних ствари у тој пошасти, а то је да сада грађани разумеју значај е-Управа и дигитализације.

''Први пут су грађани видели смисао онога што радимо од 2016. године, посебно на примеру процеса вакцинације. У исто време, запослени у здравству су увидели и разумели значај дигитализације у тој области'', рекла је Брнабић.

Додала је да, међутим, још увек има оних који се плаше дигитализације остати без посла нагласивши да је њено виђење потпуно другачије.

''Сматрам да ће људи задржати послове, али да ће им тај процес учинити посао занимљивијим, и да ће користећи дигиталне технологије имати много више времена да буду креативнији и иновативнији у свом послу'', рекла је Брнабић.

Обука за стручно усавршавање запослених у јавној управи

Додала је да ће Национална академија за јавну управу у децембру организовати обуку за стручно усавршавање запослених у јавној управи, на националном и локалном нивоу.

''Важно је да будете у току са технолошким и иновативним променама, ја такође као премијерка треба да учим како да боље користим технологије у доношењу одлука'', рекла је премијерка.

Брнабић је казала да је много урађено од када је Влада Србије започела трансформацију српске економије, од економије засноване на радно интензивним пословима и инвестицијама ка економији заснованој на иновацијама и знању, наводећи да су ојачани капацитети у иновационој инфраструктури, изградњи научно-технолошких паркова и стартап центара.

''Следећи велики изазови су вештачка интелигенција, биотехнологија и биомедицина'', рекла је Брнабић и назначила важност пројекта ''Биофор'' који ће објединити најбоље капацитете Србије у областима биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

Осим премијерке Брнабић, на самиту под називом "Обнова кроз дигитално" говорила је председница Владе Естоније Каја Калас, као и министри, директори водећих компанија и стартапова и други лидери у области дигитализације у јавној управи.