Читај ми!

Шта каже закон – ко би све могао да буде кажњен због дељења филма "Тома"

Само неколико недеља после премијере филма "Тома", за који продуценти кажу да руши рејтинге гледаности, појавио се линк са пиратском верзијом филма на друштвеним мрежама. Један од осумњичених за неовлашћено дељење ухапшен је и саслушан у Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Осим што се уписао на листу једног од најгледанијих филмова и заузео водеће место по гледаности у првој недељи приказивања, филм "Тома"  пре неколико дана нашао се и на мети пиратерије. Линк ка пиратској верзији филма о једном од најпопуларнијих певача домаће музике ширио се великом брзином на различитим друштвеним мрежама.

"Нису то лаки тренуци ни за кога од нас, али не знам да ли је у питању једна колективна несвест да се чини један огроман злочин. Док сам гледао како људи тако ћаскају, деле тај филм као да то нема никакву вредност, као да то није нечија својина, него се просто играју с тим – то је било јако поражавајуће", каже Драган Бјелогрлић, продуцент филма.

Зато су продуценти одмах поднели кривичну пријаву, а два дана касније ухапшен је и први осумњичени.

"Доказне радње које смо предузели су указaле јасно на одређена лица, врло брзо смо пронашли где та лица бораве. Једно лице је за сада, понављам за сада, лишено слободе. Одређено је задржавање од 48 сати, даље се процесуира", наводи Бранко Стаменковић, тужилац за високотехнолошки криминал.

До епилога, упућени подсећају – законом је забрањено објављивање, снимање и прављење копија ауторског дела, што укључује и скидање на лични компјутер или качење на торент сајтове. Ко се оглуши о пропис, следи и казна затвора до три године или чак до пет, уколико се тим путем прибавља и имовинска корист.

"Оно што посебно изгледа изазива забуну то је да, по неким мишљењима, поседовање пиратског материјала – филмског, аудио није кажњиво. Јесте, кажњиво је, а посебно је кажњиво ако се даље дистрибуира таква врста материјала, као што је овде био случај", додаје Стаменковић.

Професор Петар Кочовић, стручњак за информационе технологије, каже да они који стављају такве садржаје на интернет врло често остају скривени.

"Та ситуација је раније врло често присутна и преко продаје лажних це-деова и копија на улицама. За разлику од физичке копије коју одређени полицајци могу да ухвате, сви који стављају такве садржаје на интернет и нуде широј публици врло често остају скривени", поручује Кочовић.

Илегална пиратерија филмова у свету је, према подацима, само током прошле године порасла за више од 40 одсто. У земљама које је највише погодила епидемија коронавируса –у Италији и Шпанији тај проценат је и за трећину већи.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара