Читај ми!

Лоша материјална ситуација најчешћи изазов за породицу, како је очувати на окупу

У Србији постоји пет центара за помоћ породицама у ризику од измештања деце - у Земуну, Обреновцу, Нишу, Краљеву, Гаџином Хану. Само у земунском центру прошле године је подршку добило 170 породица, односно око 600 деце. Циљ је да се родитељи оснаже, а да дете одраста у безбедном окружењу пуном љубави, каже за РТС Маја Симић, сарадница за рад са породицама у СОС Дечијем селу.

Сарадница Центра за помоћ породицама у Земуну Маја Симић каже за РТС да су главни разлози због којих им се породице јављају лоша материјална ситуација или нестабилни приходи, као и изазови у васпитању и подршка деци у образовању.

Додаје да се ради и са социјално угроженим породицама које припадају некој националној или верској мањини, са породицама у којима је неки члан болестан, у којима је дете са сметњама у развоју а родитељи не знају како адекватно да одговоре на његове потребе...

Метод центра је, истиче, да се мобилишу сви капацитети које једна породица има, да се она повеже са локалном заједницом и услугама које тамо постоје, а све са циљем да дете одраста у сигурном и безбедном окружењу пуном љубави.

Само у том центру током прошле године подршку је добило 170 породица, односно око 600 деце, а Маја Симић позива оне који сматрају да им је овакав вид помоћи потребан да се јаве.

Објашњава и како изгледа рад са једном породицом.

"Они долазе код нас на адресу и обављамо информативни разговор, како бисмо видели који су то изазови и како бисмо били сигурни да ли смо ми права адреса за њих, да ли ми можемо да им помогнемо, или можемо да их упутимо на неку од услуга у локалној заједници. Такође, одлазимо и на терен како бисмо се и визуелно уверили у каквим условима породица живи", каже Симић.

Подршка траје две године

После тога се са породицом склапа уговор, којим се дефинишу задаци и обавезе које имају обе стране током две године, колико траје подршка центра.

"Ми се трудимо да оснажимо родитеље, не да створимо зависничку везу и да се сваки пут када имају проблем обрате нама. Желимо да оснажимо њихове потенцијале, капацитете, да им пружимо вештине како онда да се сами сналазе и помажу својој деци", рекла је Маја Симић и додала да се у наредних три до пет месеци породица прати да би се видело како се самостално сналази.

Напомиње да један сарадник тог центра не ради са више од 20 породица, како би успео максимално да се посвети свакој од њих.

"То изискује доста саветодавног рада, индивидуалног, групног, са децом, са родитељима, одлазак на терен, телефонски позиви...", рекла је Маја Симић.

Са породицама, како каже, раде професионалци и професионалке који су изузетно посвећени свом послу - психолози, педагози, социјални радници, као и они који могу да пруже адекватну стручну помоћ из области образовања.

Све информације о раду центара могу се наћи на званичном сајту СОС Дечија села, затим у центрима за социјални рад, локалним самоуправама и школама у местима у којима овакви центри постоје.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво