Читај ми!

Глад не заобилази ни најразвијеније - у Србији се дневно баци два милиона килограма хране

Четврти Национални дан давања - обележен у Коларчевој задужбини у Београду кроз кампању "Спасимо храну, спасимо хуманост" - ове године има циљ да повећа свест грађана о бацању и недовољним донацијама хране. Србија је за 10 година скочила на 48. место по доброчинству и налази се међу 10 земаља са највећим напретком. Ипак, процене су да свакога дана бацимо два милиона килограма хране.

У години пре пандемије 480.000 грађана није могло да задовољи основне животне потребе. То би, оцењују у Српском филантропском форуму могло да се промени и тако што би компаније које производе храну повећале донације а оне које то не чине почеле да дарују.

"Како би се ово све подстакло, Коалиција за доброчинство је са многим партнерима већ предлагала да се, по угледу на Европску унију, укине плаћање ПДВ-а на донацију хране", рекао је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума.

Глад током пандемије не заобилази ни најразвијеније земље. Амерички амбасадор подсећа на хиљаде својих сународника који су прошле године чекали у редовима да добију помоћ у храни за празнике. Тада се каже видело и да у Америци постоји развијен филантропски систем.

"Овакав систем је омогућио да се на повећану потребу за помоћи у време пандмеије брзо одреагује. Кад је реч у Србији поносан сам што је Влада САД постала парнтер Коалиције за давање у овој важној иницијативи да се мање хране баца и да буде лакше поклонити је", навео је Ентони Годфри, амбасадор САД у Србији. 

Обележавање Националног давања, сматра министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевићу, указује да смо као друштво постали свесни значаја солидарности и међусобне помоћи.

"Мудри и искусни људи су рекли да нам живот пружа онолико колико смо ми спремни да пружимо другима и да је богат само онај човек који може и жели да помогне другима. Управо на тим принципима стварамо једно боље, хумано и солидарно друштво", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Донаторима, корпорацијама, медијским кућама и другим партнерима уручене су захвалнице за промоцију филантропије и учешће у кампањи донације хране. Национални дан давања је први пут обележен 9. октобра 2018. године на дан рођења великог српског научника и филантропа Михајла Пупина.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво