Читај ми!

Јесен доноси опасност за мотоциклисте – како смањити ризик од несреће

Број мотоциклиста ће се током јесени смањити у саобраћају, али многи ће још возити. У том периоду, каже статистика, ризик од настанка опасне ситуације повећава се два пута. Суштина се крије у реченици "нисам те видео", каже за РТС председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста Владимир Јевтић.

Владимир Јевтић истиче да је "фактор који повећава настанак опасне ситуације" хладноћа, која утиче на два начина.

"Прво, хладно је самом возачу, његове рутинске реакције нису као када је напољу 35 степени, а друга ствар је коловоз. Ми сада саветујемо да се бирају зимски пнеуматици, односно пнеуматици за ниже температуре, јер је важно да је контакт пнеуматика и асфалта  мањи од половине мобилног телефона. Од тога зависи ваша безбедност", истиче Јевтић.

Саветује да гуме на мотоциклу буду добре како би зауставни пут био краћи.

"При брзини од 60 километара на час, за три секунде, колико имате времена за избегавање, пролазите скоро 50 метара. Важно је да се користи високо уочљива опрема. То конкретно значи високо уочљиве кациге, прслук", поручује председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

Гужве, не само код нас, постају свакодневица. Мотоциклом се брзина путовања смањује за трећину до два пута и готово три пута у односу на градски превоз.

"Са мотоциклом немате проблем са тражењем паркинг места. Оно што је тамна страна мотоцикла, то је да је од почетка године у Србији погинуло више од 40 возача мотоцикла, мопеда и путника и преко 1.000 је повређено. Ако гледамо ранију статистику постоје побољшања али не бих волео да нам статистика буде оправдање за оволике бројке", наглашава Јевтић.

Високоуочљива опрема смањује ризик за незгоде 

Уколико возачи скутера и мотора носе високоуочљиву опрему, смањује се ризик учешћа у незгоди за скоро 40 посто, јер на тај начин привлаче пажњу осталим возачима.

Према речима Владимира Јевтића, око 80 одсто опасних ситуација у саобраћајним незгодама праве 20 одсто проблема који се стално понављају.

"То су брза провлачења мотоциклиста између колоне возила, велика брзина којом се крећу у граду, у неким случајевима и 100 километара на час. Код возача аутомобила највећи проблем је што не дају мигавац, коришћење мобилног телефона за време вожње", каже Јевтић.

Додаје да је сигурносна опрема веома важна. Кацига је обавезна по закону, док остали делови нису.

"За сада не постоји обавеза, али ми стално саветујемо панталоне за мотоциклисте, мото-обућу", поручује председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

Иначе, 15 пута је већа шанса да погине возач мотоцикла него возач аутомобила. Алармантан је и податак да на мотоциклима најчешће гину млади, просечно са 27 година.

"Људи се због гужви опредељују за мотоцикле, схвате га олако и када се деси опасна ситуација немају рефлексе, односно не знају шта да раде. Мој савет је – улажите у знање, заштитну опрему и када све урадите како треба, ризик је минималан да вам се нешто догоди", истиче Владимир Јевтић, председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара