Читај ми!

Заклон од ветра најпотребнији бескућницима – где могу да пронађу смештај

Заклон од ветра ових дана најпотребнији је бескућницима. Спас најпре пронађу у пасажима или сличним просторима, иако су им отворена врата прихватилишта и то током целе године.

У београдским општинама Врачар, Палилула и Стари град адаптирани су и отворени прихватни центри у којима је током прошле године регистровано више од осам хиљада посета.

Никола Прица, секретар Црвеног крста на Врачару каже да је у центру града највећа потреба за смештајем таквих лица, односно за пружањем услуга таквим лицима. "Уколико буде било потребе за отварањем неких нових центара, наравно да ћемо у сарадњи са градским секретаријатом за социјалну заштиту то и отворити", рекао је Прица.

Поред здравствене и хигијенске неге, помаже им се да дођу до личне карте, здравствене књижице, а потом да им се нађе и трајни смештај.

"То су људи са негативним друштвеним навикама, и самим тим често су склони манипулацији. Постоје они који једноставно не желе да прихвате ту нашу помоћ, и просто би желели да изиграју читав систем", каже Невенка Никић Симатковић, директорка Прихватилишта за одрасле у Београду.

Свратиште у Футошкој улици у Новом Саду већ годинама прихвата бескућнике, искуства су разна, али им се помоћ никад не ускраћује.

"Посебно је тешко зато што нам услуге свратишта користе људи који су буквално на улици, који бораве, ако нису у свратишту они су на улици, и наравно да вам то отежава рад", истиче Анђелка Бараћ, директорка свратишта у Новом Саду.

Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту у Београду наводи да бескућници некад и не желе да прихвате услугу смештаја, тако да смо им омогућили да имају дневну услугу да могу да се окупају и да добију следовање које им је потребно.

Центар у Солунској улици ради сваког дана, а за две недеље отвориће се и врата центара у Сазоновој и Јабучкој улици. Из Секретаријата најављују изградњу дугоочекиваног новог прихватилишта.

"Ја ћу подсетити да је то проблем који траје пола века у Београду, а то је изградити прихватилиште за одрасла и стара лица и ово је последња зима у којој ће корисници провести у овом објекту, јер током следеће године креће изградња новог објекта", најављује Станисављевићева.

"Углавном сви корисници вакцинисани" 

Са већим капацитетом за смештај у преко 3.500 квадрата имаће све што им је потребно. Док се не изгради нови објекат, и ове зиме у постојећим објектима потребно је поштовати све епидемиолошке мере.

"Мери се температура, пролазе кроз дезобаријеру, дезинфикују се руке. Оно што смо још радили, то је анкетирање у априлу месецу, међу бекућницима ко жели да буде вакцинисан и заједно смо организовали ту вакцинацију", каже Никола Прица.

Анђелка Бараћ истиче да су углавном сви корисници вакцинисани, део корисника је и са бустер дозом.

Невенка Никић Симатковић каже да они нису дозволили да вирус уђе, јер су били заједно са корисницима у седам група од по 15 дана. "Значи, боравили смо овде, нисмо ишли кући", додаје она.

Трећини корисника Центра у Кумодрашкој улици прошле године нађен је трајни смештај. На тај начин склоњено је неколико десетина људи са улице, а за оне друге, и ове зиме биће отворена врата свратишта и прихватилишта.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се