Димитрију Боарову награда "Југ Гризељ"

Новинару и публицисти Димитрију Боарову уручена је награда "Југ Гризељ" за 2008. годину која се додељује за највиша достигнућа у истраживачком новинарству.

Димитрију Боарову данас је, на свечаности у Медија центру, уручена награда "Југ Гризељ" за 2008. годину.

После доделе награде, Боаров је рекао да је поносан што је 40 година опстао у новинарству пре свега као "новинарски радник у неписменој и суровој средини у којој се лакше опрашта лоповима и криминалцима него доносиоцима лоших вести и људима који другачије мисле".

Бораов је рекао да је лично познавао и ценио Југа Гризеља кога је упознао 1972. године у листу "Економска политика".

"Ведар, знатижељан и пун енергије вабио ме за савезника у свом ставу. Са наградом 'Југ Гризељ' улазим у круг доиста добрих новинара који су је добили пре мене... Напокон сам запао у добро друштво", рекао је Боаров.

Председник жирија за доделу награде "Југ Гризељ" Велимир Ћургуз Казимир рекао је да се Боаров годинама бави економским темама и да је у прошлој години објавио 30 аналитичких чланака, "рационалних аларма на тему онога што долази" пре свега у листу "Данас" и недељнику "Време".

Према његовим речима, година ће се много више памтити по економској кризи него по изјавама политичара.

Ћургуз Казимир је рекао да Бораов пише о "ономе што је нестало као економска вредност" и о "чудовиштима која се хране нашим страхом, предрасудама, а пре свега незнањем".

Подсетио је да је Боаров у новинарству од 1968. године, а професионалну каријеру почео је 1971. године у недељнику "Економска политика".

Димитрије Боаров је од 1974. до 1979. године ради у информативно политичкој редакцији у Телевизији Нови Сад, један је од 10 оснивача недељника "Време" покренутог 1990. године, а тренутно ради као виши предавач на одсеку за медијске студије на Филозофском факултету у Новом Саду.

Чланови жирија били су и Живорад Ковачевић, Антонела Риха, Филип Шварм и Елена Крстановић.

Награду "Југ Гризељ" од 1991. године додељује истоимени фонд који су основали пријатељи, колеге и породица Југа Гризеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи