Читај ми!

Шта ће све бити и када у Центру за матичне ћелије – за РТС професор Филиповић из Крагујевца

Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу рекао је за РТС да је Центар за матичне ћелије у Крагујевцу пројекат од великог националног значаја, због банке матичних ћелија али и због лабораторија које ће бити изграђене.

Изградња Центра за матичне ћелије у Крагујевцу, започета још 2016. године, биће настављена ове јесени. Трећина објекта од 11.000 метара квадратних је завршена, а за преостале радове потребно је десет и по милиона евра које финансира Европска инвестициона банка.

Реч је о научноистраживачкој установи од националног значаја у области биомедицинских, биотехничких и природно-математичких наука.

Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, осврћући се на почетак академске године, да је почела комбинована настава – непосредна и онлајн настава, а тамо где услови омогућавају – настава се изводи физички, обављају се вежбе, док се "масовни предмети" који подразумевају велики број студената изводе онлајн.

Према његовим речима, потребно је држање растојања између студената и поштовање епидемиолошких мера.

Говорећи о епидемијској ситуацији, каже да прате ситуацију по броју студената.

"Имамо повећање броја вакцинисаних студената, предњачи Медицински факултет, али и остали факултети се одазивају и све је већа свест младих да је вакцинација неопходна да се успешно победи пошаст", рекао је Филиповић.

Млади су жељни нормалног студирања.

"Покушавамо то нормално да изведемо, неки пут је онлајн настава можда и боља него уживо, посебно интерактивна, али ништа не може заменити наставу уживо", напомиње Филиповић.

О Центру за матичне ћелије

Филиповић каже да је пројекат од великог националног значаја, због банке матичних ћелија али и због лабораторија које ће бити изграђене – лабораторија за истраживање матичних ћелија, биохемијска лабораторија и друге.

"Чекамо скоро четири године да се настави изградња и неки рок је годину дана, надамо се да се објекат заврши и да опрема буде инсталирана", каже он.

Говорећи о томе шта значи када имате Центар матичних ћелија, Филиповић каже да је банка матичних ћелија за грађане најзначајнија, само истраживање које треба да омогући да се те матичне ћелије искористе за лечење болести за које тренутно нема могућности да се лече него на тај начин и само истраживање које подразумева најновије технологије из области биомедицинског инжењеринга које ће помоћи бољој клиничкој пракси и излечити болести које нису биле излечене.

Говорећи о кадровима, Филиповић каже да ће Факултет Медицинских наука предњачити са својим кадровима, али и Факултет инжењерских наука, Природно-математички факултет, Институт за информационе технологије.

Како каже, биће то интердицисплинарна област и трудиће се да лабораторије буду приступачне свим чланицама Универзитета, али и осталима које желе ту да раде и усавршавају се.

ДАТА центар у Крагујевцу

Филиповић подсећа да је ДАТА центар почео да ради у децембру прошле године, напомињући да се ту налазе суперкомпјутери.

Већ имају уговоре са Канцеларијом за информационе технологије и у техничким преговорима су како да реализују сарадњу.

"За наш универзитет који изводи комбиновану наставу постоје моћни сервери да чувају предавање професора, да чувају материјале на серверима, а на овај начин податке бисмо додатно сачували. Имамо академску примену – чување података предавања, чување података за истраживање и битно је да имамо веома озбиљну инфраструктуру за истраживање из области суперкомпјутера, прорачуна", указао је професор.

Крагујевац постаје озбиљан центар

Према његовим речима, није нигде све концентрисано на једном месту, Универзитет у Крагујевцу из области клиничке медицине и биомедицинског инжењеринга је ту негде на Шангајској листи.

Филиповић каже да ће време показати оправданост те инвестиције. "Имамо велики број младих који желе то да раде, доделили смо недавно преко 200 станова за младе истраживаче у Крагујевцу, а планира се изградња још станова", нагласио је Филиповић.

"Крагујевац ће бити окружење које ће омогућити младим људима да се баве истраживањима из биомедицине, информационих технологија. Стварамо услове да млади остану у Крагујевцу и да могу да раде свој посао пристојно", закључио је Филиповић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се