Читај ми!

Врањска бања има најтоплију воду у Европи, а у Бујановачкој користе и гас и блато

Србија је богата извориштима пијаће воде и бањама. Само у Пчињском округу ради неколико фабрика воде и две бање – Врањска са најтоплијом водом у Европи и Бујановачка у којој се за терапије, осим воде, користе гас и блато.

Околина Бујановца, село Љиљанце, импровизована чесма из које годинама тече вода. У њој, видљиво је, има гаса, а по мирису, рекло би се и сумпора. Многи ову воду користе, углавном за заливање башти.

Мештанин Левосоја, оближњег села, Мирослав Богдановић, сведочи да је у околини његове куће постојала фабрика воде пре тридесетак година.

"Знамо да смо на том подручју где је богато, овде има више воде, простире се нека велика стена. Ови што су били из Геозавода, бушили су и код мене у плац, ја имам воду на девет метара која исто има жицу киселе воде, тако да је ово подручје заиста богато водом. Доста земаља нема воду, а ми смо богати, пребогати водом", каже Богдановић.

Две фабрике воде само у општини Бујановац. Једна коју смо посетили и која је 100 посто у домаћем власништву, користи 7 извора и годишње произведе 30 милиона литара воде, вода садржи природно растворен угљен диоксид.

Он извире са дубине од 390 метара. Како из компаније наводе у саопштењу, вода сама излази на површину земље такозваним "самоизливом" и на тај начин, већ 45 година, стиже из природе, не нарушавајући њен склад. Та термоминерална вода, непрерађена, користи се у хидротерапији у Бујановачкој бањи, у базенима и кадама.

"Минерална вода је натријум-хидрокарбонатна, сулфина, угљено-кисела вода са температуром негде од око 43 степена, тако да се директно користи у терапијске сврхе и при томе не губи својства, нит се хлади, нит се греје", објашњава директор Стационара у Бујановачкој бањи др Горан Недељковић.

Ове фотографије сведоче да је тако било и пре више деценија. А и данас се примењује блатна, пелоидна терапија.

"Трећи природни фактор који користимо у лечењу је угљен-диоксид, и по томе је Бујановачка бања специфична. Ми смо једини на Балкану који поседујемо природни гас угљен-диоксид, и користимо у лечењу најчешће циркулационих промена", наводи доктор Недељковић.

Специфична је и Врањска бања, јер има минералну воду која је најтоплија у Европи. Температуре од 94 до 110 степени Целзијусових, капацитета 140 литара у секунди, вода избија на површину земље из десетак извора.

"Јединствена као таква, а не само што је таква, него она је веома лековита зато што у себи садржи висок проценат водоник-сулфида, односно сумпора, и као таква се користе њена лековита својства. Мада има и других минерала, наравно. А позната је још од доба Римљана", наводи директорка Стационара у Врањској бањи др Слађана Стошић.

У овој бањи која је недавно приватизована, не користе термоминералну воду само као лек. Изграђени су топловоди, па се водом загрева зграда Специјалне болнице за рехабилитацију, као и јавне установе попут општине, школе, вртића.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи